Inwoners reageren op enkel digitaal betalen bij parkeerautomaten: “Zeer slechte zaak”

Inwoners reageren op enkel digitaal betalen bij parkeerautomaten: “Zeer slechte zaak”

Sabrina Koster

Vanaf 1 januari 2024 is het niet meer mogelijk om met muntgeld te betalen bij parkeerautomaten van de gemeente. Inwoners uit Velsen reageren op het nieuws.

Vanaf 2024 is het alleen nog maar mogelijk om digitaal te betalen voor parkeren op straat. Voor het maken van dit besluit liet de gemeente Velsen onderzoek doen naar betaalgedrag. En daaruit blijkt dat er sinds de coronaperiode steeds vaker digitaal betaald wordt. Waar in 2018 per jaar nog 83.174 transacties werden gedaan met muntgeld, waren dat er tot oktober 2022 nog 21.000. Een afname van 67%. Verder is de verwachting dat het gebruik van muntgeld in 2023 en de komende jaren nog meer zal afnemen.

Door geen gebruik meer te maken van muntgeld bespaart de gemeente zo’n €6.000,- per jaar op de kosten voor het legen van de parkeerautomaten, munt klemmingen en storingen, en de kosten van afstorten en verwerken van het muntgeld.

RTV Seaport sprak een aantal inwoners op de markt in IJmuiden die hun mening wilde delen. Onder deze groep wordt muntgeld nog vaak gebruikt, met als aanvulling het pinpasje. Hoewel deze mensen zelf geen problemen hebben met de afschaffing, denken ze vooral aan de groep mensen die niet overweg kan met een pinpasje. “Een zeer slechte zaak” noemt een inwoonster het. “Iedereen moet gebruik kunnen maken van alle voorzieningen die er voor gemaakt zijn.”