Vereenvoudigde regels van giften in de bijstand

Vereenvoudigde regels van giften in de bijstand
Foto: Pixabay

In maart was de gemeente druk in overleg over de participatiewet en zijn regeling. Sinds afgelopen week is deze nieuwe aangepaste regeling in werking getrokken. Iedereen die in de bijstand zit kan nu € 1.800 per jaar krijgen aan giften met verschillende versoepelingen.

 Een paar jaar terug was er vrouw in de bijstand beboet voor € 7.000. Niet in onze gemeente, maar zorgde wel voor landelijke ophef. Zij kreeg extra boodschappen van familie, wat moest worden aangegeven bij haar gemeente en meldde dit niet. Na een rechtszaak en veel ophef in de politiek zijn er landelijke aanpassingen tot de regeling gekomen.

Met de nieuwe regeling hoef je geen melding te doen als het bedrag van giften in een jaar niet boven de € 1.200 valt. Gemeente Velsen zet daar nog een stapje bij en maakt dat bedrag € 1.800. “Stimuleer solidariteit” zoals ze het noemen. “Als dingen duurder worden zouden we mensen niet moeten bestraffen omdat ze van hun medemens hulp krijgen.” Is de redenatie van het college. Zij hopen hiermee dat er meer ruimte is voor mensen om een ander te helpen.

Meer informatie over de exacte regeling en wat wel of juist niet giften zijn kan worden gevonden op:
https://www.velsen.nl/bijstand-en-giften