Pieter de Waard zwaait uit

Pieter de Waard zwaait uit
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Geschreven door Hans Akkerman

Aan alles komt een eind! Supporters, sponsoren, relaties en andere vrienden waren dinsdagmiddag van harte welkom bij Telstar. Wat was het geval? Pieter de Waard, de flamboyante, markante scheidend algemeen directeur, nam na een periode van 17 jaar afscheid. Een periode waarin mede door hem Telstar een cultstatus verwierf. Cabaretier Peter Heerschop hield een praatje, Peter Zoontjes aka “ Jomanda’’ liet van zich horen en ook burgervader Frank Dales kwam even buurten om de scheidend directeur toe te spreken. Pieter de Waard speelde al vier jaar met de gedachte om er een eind aan te breien.’’ Ik weet een ding zeker: mijn opvolger gaat het anders doen, net zoals ik het anders heb gedaan,’’ liet hij al eerder optekenen. 

‘’ Een wedstrijd van Telstar is een onaangename  onderbreking van een gezellig avondje uit’’ Of:’’ Wie Telstar wegzet als een subsidiejunk krijgt een knokploeg achter zich aan,’’ waren een paar opvallende oneliners van hem. Maar denk niet dat het sportieve resultaat bij hem van ondergeschikt belang was. Het was zijn manier om de voetballerij enigszins te relativeren want hij heeft nog altijd niet de hoop opgegeven ooit directeur te worden bij de K.N.V.B. en dan aardig wat nieuwe accenten toe te voegen. Meer onderlinge solidariteit in ieder geval.

De sprekers op het veld,  waar een smaakvolle partytent dienst deed en zwoele lounge deuntjes te horen waren, waren in topvorm.’’ Chris van de Zwan:’’ Met zachte dwang heb ik Pieter overgehaald bij café Gerrits in Driehuis. Ik heb hem vooral leren kennen na afloop van een duel. Een perfecte gastheer,’’ roemde de trouwe vrijwilliger sinds jaar en dag die Pieter typeerde als’’ onnavolgbaar, zonder diep in het negatieve te gaan. Voor radiopresentator en tv-verslaggever Leo Driessen en Telstar-fan sinds zijn jeugdjaren in Driehuis bij de paters  was het klip en klaar wat Pieter voor hem betekend.’’  Een verrijking van mijn leven en een vriend voor het leven,’’ beaamde hij vol emotie. 

Burgervader Frank Dales ontpopte zich tot een  heuse‘’stand upper’’ in zijn speech.’’ Een eer en genoegen hier bij te zijn. Wat onze functie gemeen heeft? We denken dat we de baas zijn maar dat is dus niet zo,’’ poneerde de burgervader die Pieter ‘’ een flesje Frankie  63’’ aanbood en…. de belofte op papier dat hij levenslang geen OZB hoeft te betalen in de gemeente Velsen. Grappig en zeer toepasselijk, want de scheidend directeur resideert sinds jaar en dag in de gemeente Haarlem! Oh ja: Pieter is ‘’onverschrokken en betrokken’’, dat wilde de burgemeester ook nog even kwijt.

Het regionale slotakkoord was voor ‘’ Jomanda’’ De bekende IJmuidense Telstar-logoïst  had zijn toespraak qua duur keurig opgesteld: 6 minuten en 63 seconden om precies te zijn. Er klonken wat zestiger jaren klanken en Peter Zoontjes, want zo heet hij in “het echie’’,  vroeg regelmatig om een daverend applaus voor de man die volgens hem de naam Telstar en het logo is in ere hersteld.

Cabaretier Peter Heerschop sloot de middagsessie af met een heerlijke speech waarin hij Pieter de Waard uitstekend typeerde.’’ De Tata tovenaar van Velsen, de directeur 3e helft’’ en de man die in zijn ogen uitstekend geschikt is voor het bondsvoorzitterschap.’’ Een topamateur. En vergeet niet: amateur betekent liefhebber. De ultieme beschermheer van de romantiek. Zijn credo? Samen, samen  en…….samen,’’ sloot hij vol lof en liefdevol af.