RKVV naar Groeneveen – of niet?

RKVV naar Groeneveen – of niet?
© Lotje Eikelboom / RTV Seaport

Gaat voetbalclub RKVV Velsen naar een nieuwe plek aan het spoor bij Driehuis / Santpoort-Noord? Ze zouden een leuke plek achterlaten voor woningbouw. Stichting Santpoort en Wijkcomité Driehuis hebben zo hun bedenkingen in hun laatste nieuwsbrieven.

Stichting Santpoort schrijft in haar nieuwsbrief van 29 april dat het bestuur van RKVV Velsen al jaren geleden het plan had om ‘te ruilen’: zij zouden dan verhuizen naar het terrein langs het spoor Driehuis/Santpoort-Noord (Groeneveen) en naar een mooie, nieuwe accommodatie, en de gemeente kon dan bouwen op hun oude terrein.

Stichting Santpoort is daar geen voorstander van: “Onze stichting zet zich in om juist de laatste restanten van het open landschap in stand te houden.” De bollenvelden horen bij de geschiedenis van Santpoort, bij de weidsheid daar. En de provincie heeft dit gebied als Bijzonder Provinciaal Landschap aangemerkt. ‘Daar moeten we echt zuinig op zijn’, schrijft de stichting.

Wijkcomité Driehuis stelt vragen
Het Wijkcomité Driehuis stelt er in haar nieuwsbrief van mei ook vragen bij. Hoe kansrijk is dat, bouwen bij Groeneveen? Ga maar na:

  1. Kun je wel een sportpark maken op Bijzonder Provinciaal Landschap? (niet waarschijnlijk);
  2. Er zouden 200 tot 300 woningen gebouwd worden door ‘een bekende projectontwikkelaar’. Moet zo’n plan niet Europees worden aanbesteed?
  3. Hoe blij zijn de inwoners van Driehuis met zo’n forse uitbreiding? En waar komt de uitvalsweg?
  4. De locatie van RKVV Velsen is volgens de gemeente pas in 2040 nodig, dus moet je dan nu al huizen bouwen?

Lekker blijven zitten
Het Wijkcomité denkt dat het eenvoudiger kan. De club wil voornamelijk duidelijkheid, en wil – met garantie – daar nog best jaren blijven zitten. En de parkeerproblemen waar ze mee kampen – die kunnen door een betere indeling op eigen terrein worden opgelost. Of door uitbreiding van de parkeerplaatsen bij station Driehuis & een slimme herinrichting van de Wolff en Dekenlaan. En als er dan een voetgangersingang aan de stationskant gemaakt kan worden, is het helemaal mooi.

De gemeente aan zet
Velsen had beloofd om ‘in 2023’ duidelijkheid te geven over de toekomst van de club. De raad is onlangs nog op bezoek geweest om de kwestie ter plekke te bekijken, maar tot nu toe heeft de club nog niets gehoord.