Concert Simon & Garfunkel in de Flashback Party Special

Concert Simon & Garfunkel in de Flashback Party Special

Dinsdagavond 11 april 2023 van 20 tot 21 uur kan je in de Flashback Party Special luisteren naar het legendarische concert dat Simon & Garfunkel gaven op 19 september 1981 in Central Park in New York. Luister mee via 107,8 FM.  

Simon & Garfunkel was een zangduo uit Amerika bestaande uit de twee zangers Paul Simon en Art Garfunkel. Ze traden in de tweede helft van de jaren ’50 voor het eerst op onder de naam Tom & Jerry, later in de jaren 60 onder hun eigen naam Simon & Garfunkel.

In 1957 schreven ze voor het eerst eigen teksten en scoorden ze hun eerste hit met Hey schoolgirl. Volgende pogingen tot hits te komen bleken niet succesvol en na de middelbare school gingen ze ieder hun eigen weg.

Pas in 1962 ontmoetten ze elkaar weer en traden ze op, ze zongen liedjes van de Everley Brothers en Dina Washington. In 1964 namen ze hun debuutalbum Wednesday Morning 3 A.M. op, dit folkalbum leidde niet meteen tot een grote verkoop en het succes bleef uit. Paul Simon vertrok hierna naar Engeland om zich als singer/songwriter toe te leggen op zijn solocarriere en zijn eerste soloalbum The Paul Simon Songbook in 1965.

In 1966 haalde een remix vanuit de studio van hun nummer The Sound of Silence plotseling de hoogste positie in de Amerikaanse hitlijsten. Vanwege dit succes werd in de studio met enige haast meteen een tweede album opgenomen met dit nummer als titelsong. Het nummer werd in de hele wereld erg succesvol ontvangen.

Doordat de muziek van Simon & Garfunkel in 1967 gebruikt werd als soundtrack voor de film The Graduate werd hun naam definitief bevestigd in de artiestenwereld. Hun muziek was rustig en goed in het gehoor liggende nummers. Er volgde nog twee albums: het conceptalbum Bookend in 1968 en het iconische Bridge Over Troubled Water in 1970.

Nummers als The Sound of Silence, Homeward Bound, I Am a Rock, Kathy’s Song, April Come She Will, A Hazy Shade of Winter, America, Scarborough Fair, Mrs. Robinson, The Boxer, Bridge Over Troubled Water, Cecilia, El Cóndor Pasa en My Little Town zijn nog steeds bij veel mensen bekend. Alle nummers werden geschreven door Paul Simon zelf. Vanwege oplopende onderlinge spanningen ging het duo in 1970 uit elkaar. Op 19 september 1981 traden Paul Simon en Art Garfunkel weer voor het eerst na elf jaar samen op met een concert in Central Park in New York. Bijna een half miljoen mensen waren aanwezig bij dit memorabele optreden. Hierop volgde een reünietournee. Er volgde meerdere optredens en aanvankelijk zou er ook een nieuw album komen. Dit kwam er uiteindelijk niet van en het hiervoor door Paul Simon geschreven materiaal kwam terecht op diens soloalbum Hearts and bones.