Schikking of rechtszaak?

Schikking of rechtszaak?
© Zwembad Heerenduinen

Kunnen we er niet samen uitkomen? Dat is de vraag tussen de (advocaten van) een flinke groep medewerkers van het Sportloket Velsen en de nieuwe sportorganisatie SRO Velsen. Aanleiding: toepassing van de CAO Zwembaden bij de verzelfstandiging van de afdeling Sportzaken.

Ruim twee jaar geleden liet de gemeente Velsen onderzoek doen naar de vraag of het zin had om hun afdeling Sportzaken te verzelfstandigen. Moest de gemeente zich blijven bezighouden met de uitvoering en exploitatie van allerlei sporttaken, vroeg ze zich af. Wel wil ze toezicht houden op de veiligheid, toegankelijkheid, tarieven en kwaliteit van onderhoud.

Gezamenlijk eigenaarschap
In april 2021 kwam het rapport: externe verzelfstandiging is een goede optie (Bekijk hier het onderzoeksrapport). Daar waren ook de medewerkers van de afdeling Sportzaken voorstander van. Sportzaken zou onderdeel worden van SRO Velsen BV – een 50/50 samenwerking tussen SRO Amersfoort en de gemeente Velsen. SRO (Sport, Recreatie en Onderwijsvoorzieningen) heeft dergelijke constructies ook met de gemeenten Haarlem en Zandvoort gerealiseerd, naar volle tevredenheid, zo lijkt.

Geen CAO Zwembaden
De kink in de kabel werd de CAO Zwembaden/recreatie. Die wilde Velsen toepassen met allerlei garantieafspraken voor financiën. Medewerkers zouden er niet op achteruit gaan; in ieder geval niet ‘op het moment van overgang’, staat er in het collegebericht van 21 maart 2023.

Kennelijk waren de afspraken niet goed genoeg, want maar liefst 26 medewerkers stapten naar de rechter tegen de toepassing van die CAO. Zonder de uitwerking exact te kennen, lijkt het erop dat onder andere gaat om de onregelmatigheidstoeslag. In de CAO gemeenten wordt daar wel mee gerekend, in de CAO Zwembaden/recreatie niet.

Overleg advocaten
Nu is het zo ver dat de advocaten gezamenlijk gaan kijken of ze er niet uit kunnen komen zonder rechtszaak. Partijen zijn de medewerkers van Sportzaken en SRO Amersfoort. Komen die er niet uit, dan komt de rekening bij de gemeente Velsen te liggen. 

Wordt vervolgd.

Door Lotje Eikelboom