Hulp in de wijk: Jaarverslag Sociaal Wijkteam Velsen 2022

Hulp in de wijk: Jaarverslag Sociaal Wijkteam Velsen 2022
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

‘Hoe komt mijn dochter aan een huis?’, ‘Ik geloof dat mijn vader dement wordt, of is dit normaal gedrag?’ en ‘Eigenlijk kom ik niet goed meer rond’ – allemaal vragen en problemen waarmee je terecht kunt bij het Sociaal Wijkteam. Hun jaarverslag over 2022 is verschenen.

2022: plek aan de Lange Nieuw
Sluis 751 – dat vindt het Sociaal Wijkteam het mooiste resultaat van 2022. Een plek aan de Lange Nieuwstraat, midden in IJmuiden, waar iedereen kan binnenlopen met een vraag. Het team werkt en vergadert er ook. En het project ‘GGZ in de wijk’ is het vermelden waard.

Cijfers over ondersteuning
In 2022 kwamen 383 mensen langs met een vraag om ondersteuning. Het Sociaal Wijkteam hielp 180 mensen met een informatie- en adviesvraag. Met 24 bewoners onderhield het team contact / een vinger aan de pols. Het team GGZ in de wijk ondersteunde 50 mensen.

GGZ in de wijk
Wie psychische problemen heeft, kan een beetje hulp vaak goed gebruiken. Dan is het van belang dat medewerkers die problemen goed herkennen, en weten wat ze dan moeten doen. Een GGZ-deskundige en twee leden van het Sociaal Wijkteam hebben zo 50 mensen kunnen helpen. Volgend jaar wil het team dat in meer wijken gaan doen.

Wat is het Sociaal Wijkteam?
Het Sociaal Wijkteam is er voor alle vragen op het gebied van geldzaken, werk, gezondheid, wonen, vrijetijdsbesteding en sociale contacten. In het team zitten medewerkers van Welzijn Velsen, Socius, de Zorgspecialist en MEE & De Wering, allemaal organisaties die zich inzetten voor het welzijn van hun klanten. Daarnaast vindt u er nog Reakt, Buitengewoon, IJjmond Werkt!, INOVA, Boerderij Landzicht en de Herstelacademie.