Inwoners komen met een initiatief voor groene daken in tien buurten in Velsen

Inwoners komen met een initiatief voor groene daken in tien buurten in Velsen
Een biodivers dak van Dakbloemenweide

De Rooftop Revolution is een actie om in tien buurten van de gemeente Velsen daken te vergoenen. Inge Boon woont in Santpoort-Noord en doet mee met de actie in de Santhaesbuurt. Tijdens radioprogramma Helden van Velsen legde zij uit hoe de actie werkt en wat de voordelen zijn van groene daken.

De vergroeningsactie is gestart als een buurtinitiatief. Via deze weg kan er vanuit het hoogheemraadschap een subsidie vergeven worden. Inmiddels wordt de actie over tien buurten in de gemeente uitgezet. In Santpoort en Velserbroek is er al gestart, de andere buurten zullen volgen.

De daken worden vergroend door middel van sedumplantjes, die absorberen, isoleren en zorgen voor biodiversiteit. De organisatie Rooftop Revolution begeleidt bewoners met media aandacht en hulp van ambtenaren.

De groene daken worden in de gemeente Velsen alleen nog aangelegd op platte daken terwijl dit in Schalkwijk al gebeurt op schuine daken. Voor mensen met zonnepanelen die een groen dak willen is een groen dak juist een goede optie, want naast de biodiversiteit levert het ook betere energie op.

Houd de website rooftoprevolution.nl/velsen/ in de gaten voor meer informatie en om je aan te melden. In begin april wordt een kick-off verwacht.

In onderstaand geluidsfragment is het radio interview terug te luisteren waarin Netty Struijs en Martijn Mewe van Helden van Velsen spreken met Inge Boon. Oud burgemeester Peter Cammaert was ook te gast tijdens de uitzending en hij noemde dit initiatief geweldig.