Concert Dizzy Man’s Band in de Flashback Party Special

Concert Dizzy Man’s Band in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 7 februari 2023 kan je om 20.00 uur in de Flashback Party Special luisteren naar twee concerten van de Dizzy Man’s Band dat gegeven werd in CDC op 5 december 1986 en bij Veronica Goud van Oud Live op 21 april 1989. Aansluitend de begrafenis van de zanger Jacques Kloes op begraafplaats Duinrust in Beverwijk. Luister mee via 107,8 FM.

Dizzy Man’s Band was een achtkoppige lolbroekband uit Zaandam rond boegbeeld Jacques Kloes die met onmiskenbare muzikale kwaliteiten en een komische act in de jaren zeventig zeer succesvol was.

Als zoon van een cafébaas kwam de Ijmondse zanger Jacques Kloes via de jukebox in aanraking met de muziek. Hij speelde bij Rocking Friends, Black Ventures, The Fellows en Baby Rockers, totdat in 1968 in Zaandam de band Take Five werd opgericht.

Nadat de naam van de band werd veranderd in Dizzy Man’s Band, brachten ze een eerste single uit, in de stijl van Chicago en Blood, Sweat and Tears. De single flopte en men sloeg een nieuwe, meer toegangelijke muzikale weg in, dit bleek een goede beslissing te wezen want de tweede single Tickatoo, een kopie van Down on the Corner van Creedence Clearwater Revival, werd een grote hit. De opvolger Young Love haalde de Tipparade. De elpee Dizzy Do Tickatoo verscheen. De formule van gemakkelijk in het gehoor liggende deuntjes, een duidelijk aanwezige blazerssectie en melige lolbroekerij slaat aan. Mede door het rauwe geluid van Kloes. De singles Zig Zag City en Let’s Go To The Beach scoorde eveneens goed.

In 1973 kondigen de eerste bezettingswisselingen zich aan. Bassist Dick Buysman vertrok naar Lucifer en werd vervangen door Jan Visser (ex-George Baker Selection), die al snel weer plaats maakte voor Hans de Zwart (ex-Jigsaw). In hetzelfde jaar scoorde de groep een grote hit met The Show, waarmee de grappen en grollen het definitief winnen van de serieuze aanpak. Het bereikte de Top 40 en ook in België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Japan en Zuid-Amerika was de band succesvol.

De Dizzy Man’s Band speelde in 1974 de hoofdrol in een komische TV-serie. Het album The Show verscheen, maar opnieuw veranderde de band van samenstelling. Trompettist Karl Kalf (ex-The Virginian Creeper) verliet de groep en vormde later met Bertus Borgers de blazerssectie voor de Golden Earring. Bassist Hans de Zwart werd vervangen door Frans Meinecke.

In 1975 werd Dizzy On The Rocks een hitje en scoorde de band hun grootste hit met het jolige The Opera. Voor dit nummer werd de groep onderscheiden met het tiende Har(p)poentje van Stichting Conamus.

Na een aantal kleine hitjes te hebben gehad, ontstaat er in 1978 de zoveelste interne disccusie over de muzikale koers en oprichter Jacques Kloes verliet de band, hij werd vervangen door Steve Allet (pseudoniem van Koen Merkelbach). Het geluid van de band bewoog zich richting hardrock en ze scoorde een hitje met Red. In 1980 volgde een periode met opnieuw veel bezettingswisselingen. Jacques Kloes had in 1979 had met Patricia Paay een hit met You Make It Alright, daarna stopte hij met muziek en begon een kroeg.

De band viel in 1983 definitief uit elkaar. Saxofonist Klaas Versteeg tourde vijf seizoenen mee met musicals van Jos Brink. In de tweede helft van de jaren tachtig speelde hij samen met drummer Joop Tromp in de coverband Big Deal.

Met zijn partner Laila Holwerda vormde Klaas Versteeg het duo Pinck waarmee hij Nederlandstalig repertoire vertolkte in cafés en op feesten. De naam veranderde in Jansen & Tilanus en het repertoire werd geëngageerd en geschikt voor bijeenkomsten van Groen Links, PvdA en de FNV. Het duo stapte over op het begeleiden van line dance onder de naam 4 Bow & McCale.

Klaas Versteeg bracht onder de naam Nick McAlley de countryplaat Wanna Stay Connected uit.

In de ochtend van 2 april 2015 vond de politie Jacques Kloes dood naast zijn bed. Hij overleed op 67-jarige leeftijd in zijn woonplaats Beverwijk en werd begraven op begraafplaats Duinrust in Beverwijk.