Blauwe zone Kennemerlaan blijft

Blauwe zone Kennemerlaan blijft
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Er is voldoende parkeerruimte voor het winkelend publiek op een stuk van de Kennemerlaan en op het Kennemerplein. Dat blijkt uit een proef met een blauwe zone, die nu is geëvalueerd.

In 2021 stelde de gemeente een blauwe zone in op een deel van de Kennemerlaan en op het Kennemerplein in IJmuiden. Dat houdt in dat je maar een beperkte tijd op die plek mag staan en dat je een parkeerschijf moet gebruiken. De blauwe zone kwam er op verzoek van de winkeliers. Die wilden graag dat er genoeg parkeerruimte is voor hun bezoekers.

De blauwe zone werkt goed
Het onderzoek werd gedaan door een extern onderzoeksbureau. Zij gingen kijken wat het effect van de blauwe zone was. Ze telden de auto’s in de week vóór Sinterklaas, twee keer per dag. Wat bleek? Van de 80 parkeerplekken waren er gemiddeld 49 bezet; een gemiddelde van 61%. Dat is ruim minder dan de gemiddelde 85% bezetting vóór de proef. Dit betekent dat er 19 langparkeerders op een andere plek zijn gaan staan, waardoor er meer ruimte is.

Reacties gemengd
De bewoners waren geen grote voorstanders van de blauwe zones. De Vomar op het Kennemerplein vond dat een deel van hun parkeerplaats ook blauwe zone moest worden, maar daar ging de gemeente niet in mee. Niet druk genoeg, zei ze. De Vomar ging naar de rechter, maar kreeg geen gelijk.

Al met al concludeert de gemeente dat de blauwe zone doet wat hij moet doen: winkelend publiek heeft voldoende parkeergelegenheid. Dus dat blijft zo.