Jan Zwanenburg: Oud IJmuiden, hoe was het ook alweer?

Jan Zwanenburg: Oud IJmuiden, hoe was het ook alweer?

Engelmundus en meer heeft weer een gevarieerd winterprogramma samengesteld: Concerten, lezingen, toneel en andere vormen van kleinkunst, steeds op zondagmiddag, van 15 tot 17 uur. Mensen binnen en buiten de Engelmunduskerk in Oud-Velsen zijn welkom tijdens deze culturele middagen. “Wij willen op deze manier veel mensen laten genieten van bijzondere momenten in onze mooie, eeuwenoude kerk,” aldus de organisatie

Zondag 15 januari  2023  Jan Zwanenburg:  “Oud IJmuiden, hoe was het ook alweer?  “
Jan Zwanenburg vertelt op zijn eigen speciale manier verhalen uit vervlogen tijden aan de hand van nostalgische foto’s. Onder meer over de viswereld, onze plaatselijke trots. Een wereld die bij velen nostalgische gevoelens oproept. Hij vertelt over het harde werken en de armoede die heerste. Het zijn stuk voor stuk prachtige verhalen, verteld op z’n IJmuidens, met een lach en een traan.

Jan groeide op in het oude IJmuiden en herinnert zich alles nog als de dag van gisteren. Zoals ‘het rondje’, een wandeling waarbij de jongens en meisjes naar hartenlust flirtten en sjansden. Over de visserij in een tijd waarin de kaairidders nog met manden de vis uit de boten losten.

En dan het ‘Moegdreek tarpen’. Jan Zwanenburg kreeg het met de paplepel ingegoten. Niet door zijn ouders. ‘Thuis waren we daar niet zo van’. Nee, het was zijn opa Naj Noerg, oftewel Jan Groen, die kleine Jan de kunst van het omgekeerd praten heeft bijbracht. Met andere woorden het ‘Moegdreek tarpen’.

Tussen de verhalen door speelt Jan op zijn accordeon en zingt hij alom bekende oude vissersliederen.

De zaal gaat om 14.30 uur open. De voorstelling begint om 15.00 uur.

Duur van optreden : 2x 45 minuten incl. pauze.

Kosten: € 10, inclusief een drankje. Kaarten zijn te bestellen bij voorkeur via de website engelmunduskerkoudvelsen.nl of anders telefonisch 06-18921501.    

Het gehele programma van Engelmundus en meer vindt je op engelmunduskerkoudvelsen.nl/engelmundus-meer/