Na bijna 90 jaar trouwe dienst neemt Velsen afscheid van Rijkspont 8

Na bijna 90 jaar trouwe dienst neemt Velsen afscheid van  Rijkspont 8

Op 30 december 2022 voer Rijkspont 8 voor de laatste keer tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord. Na 87 jaar wordt de bekende dieselpont uit de vaart genomen. Elektrische ponten nemen het werk van de dieselpont over.

Rijkspont 8 was na bijna negentig jaar dienst sterk verouderd geraakt. Zo vertoonde de oude boot geregeld mankementen en waren de vervangende onderdelen lastig te bemachtigen. Onderhoud kostte veel tijd en moest de pont lang aan de kant gehouden worden. De vaart was daarmee onbetrouwbaar.

De elektrische boten moeten daar verbetering op bieden. Met deze vervanging varen alle vijf ponten over het Noordzeekanaal nu zonder uitstoot. Daarnaast is het het dek van de nieuwe schepen flexibel in te richten waardoor er meer ruimte is voor fietsers of voetgangers.