31 inwoners benoemd tot nieuwe Nederlander

31 inwoners benoemd tot nieuwe Nederlander
Foto door Reinder Weidijk

Gemeente Velsen heeft gisteren 31 inwoners benoemd tot Nederlander. Jaarlijks is 15 december de nationale Naturalisatiedag. Dit is een feestelijke dag waarbij personen officieel de Nederlandse nationaliteit aannemen. Locoburgemeester Sebastian Dinjens heette de nieuwe Nederlanders gisteren welkom in de burgerzaal.

Een naturalisatieceremonie is de laatste stap in het aannemen van de Nederlandse nationaliteit. Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. Daarin beloven nieuwe Nederlanders de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren. En de plichten te vervullen. Iedereen vanaf 16 jaar is verplicht de verklaring van verbondenheid af te leggen.

Onder de 31 Naturalisanten waren vijf gezinnen. De personen komen uit 12 verschillende landen. Locoburgemeester Sebastian Dinjens noemt de aanwezigheid van de nieuwe Nederlanders een verrijking voor de Velsense cultuur. Ook benadrukte hij hoe belangrijk het is om mee te blijven doen in de gemeente.

Dinjens: “Meedoen en meetellen in de samenleving kan een uitdaging zijn voor u als nieuwe Nederlander. De gemeente kan u daarbij ondersteunen en begeleiden. Zelf kunt u andere inwoners ontmoeten of van betekenis zijn in de buurt en wijk waar u woont, op school, met (vrijwilligers)werk, tijdens het sporten of in het uitgaansleven. Ook bent u van harte welkom om mee te denken met de plannen van de gemeente. Zorg dat u erbij gaat horen, maar blijf ook uzelf.”