Buurttuin Zeeweg

Buurttuin Zeeweg
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Sinds 2020 werkt een groepje IJmuidenaren aan de Zeeweg aan hun eigen buurttuin. “Je kunt wel mopperen op wat je ziet, maar je kunt er ook zelf wat aan doen!”, vinden ze.

Initiatiefnemers

Boukje van der Helm en Ingrid van Kleef wonen aan de Zeeweg, vlak bij de busbaan, rotonde Minister van Houtenlaan. Voor hun huizen op nr. 286 en 288 is een plantsoen in een soort taartpunt. De haag van de gemeente was slecht – veel dode exemplaren – en werd ook niet zo goed onderhouden. Zij ergerden zich er aan, zeker toen de coronatijd begon (april 2020). Dus: aan de slag ermee!

Dat werkte aanstekelijk voor de overige buren, die allemaal hebben meegeholpen. Van snoeien tot paaltjes slaan en van plantjes leveren tot een borrel na een middag hard werken. ‘Dit alles als gevolg van de saamhorigheid die al jaren zo kenmerkend is voor de bewoners van dit rijtje woningen’, stellen Boukje en Ingrid.

Eerst klein, nu groter
Het kleine stukje waar zij mee begonnen, is gaandeweg gegroeid. Nu werken zij aan de hele ‘taartpunt’. Met uitzondering van de allerdiepste punt aan de Zeeweg; die overzichtelijk moet blijven voor in- en uitrijdend verkeer.

Gemeente dacht eerst niet zo mee
Alles is in overleg met de gemeente gebeurd. Eerst hadden de vrouwen gevraagd of de rotonde bij de Min. Van Houtenlaan niet wat uitbundiger beplant kon worden – zoals verderop aan de Van den Vondellaan. “Nee”, zei de gemeente. “Deze rotonde geeft de overgang naar het duingebied weer”. Dus daar werd het niet mooier dan het is.
Toen vroeg Boukje of ze overtollige planten mocht hebben. Of de plantjes die uit een andere rotonde in Driehuis werden verwijderd. “Dit is niet het goede plantseizoen”, was toen het antwoord.

Nu is de gemeente positief

Inmiddels is de houding van de gemeente veranderd. Na overleg heeft ze de oude, zeer slechte haag weggehaald. De goede exemplaren mochten de dames houden. Er staat nu een laurierhaag aan de kant van de Zeeweg.
Een medewerker van de groenvoorziening – die de dames eens aan het werk had gezien – hoorde wat de bedoeling was en kwam een paar dagen later met plantjes die de gemeente over had. Een mooi gebaar.

Geen plan – het mag groeien
Er ligt geen vooropgezet plan. Alle groen is welkom. Wie planten overheeft, kan ze komen brengen. Er zijn allerlei zaden gezaaid, en nu hopen ze natuurlijk dat het prachtig wordt in het voorjaar. Wie helpt er mee?

Voor de gezelligheid heeft het buurtje er nu een fraaie lichtjesboom in gezet.