WK-onrust bedwingen

WK-onrust bedwingen

Een veiligheidsrisicogebied aanwijzen, preventief fouilleren en zelfs een ‘gebiedsontzegging’ oftewel: je mag er niet in. Die maatregelen neemt de gemeente Velsen, omdat er rellen waren na de wedstrijd Nederland – Ecuador op 25 november jl.

In de omgeving van de Lange Nieuwstraat waren er ongeregeldheden, schrijft de burgemeester aan het college. “Een groep van 50 tot 75 personen gooide met zwaar en gevaarlijk (illegaal) vuurwerk naar de handhavers” . Daarmee bedoelt hij waarschijnlijk politie en boa’s. Er waren wapenstokken, honden en Koninklijke Marechaussee voor nodig om de orde weer te herstellen.

Preventief fouilleren
Voor de komende wedstrijden van Oranje is dat dus afgelopen. Het gebied tussen het Marktplein en Plein 45 (inclusief het gemeentehuis) is een ‘veiligheidsrisicogebied’. Daar mag de politie iedereen onderzoeken op wapens en munitie, waaronder vuurwerk. Op dinsdag 29 november golden die maatregelen tussen 3 uur ’s middags tot 3 uur ’s nachts.

Verboden toegang
De burgemeester weet de namen van 9 personen die 25 november meededen aan de rellen. Zij mogen het veiligheidsrisicogebied niet in op dagen dat Oranje in het WK speelt, vanaf 1 uur voor de wedstrijd tot in totaal 12 uur.

Ouders, let op uw kinderen!
De relschoppers waren vooral jongeren tussen de 12 en 19 jaar oud, maar er waren ook volwassenen bij, waaronder een aantal ouders van de jongeren. Burgemeester Dales roept de ouders op om “hun verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat hun kinderen niet aan ordeverstoringen meedoen.”