Omstreden bouwplannen Driehuis

Omstreden bouwplannen Driehuis
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

‘Bouwen is prima, maar dit plan is niet kleinschalig, niet groen genoeg en heeft weinig draagvlak’ – zegt voorzitter Ab Kraaijeveld van het Wijkcomité Driehuis over de nieuwbouwplannen voor de parochiegrond van de St. Engelmunduskerk. Hij wil graag verder praten met het parochiebestuur, het liefst met iemand van de gemeente erbij. En die wil dat niet.

Ook het tweede bouwplan dat het parochiebestuur presenteerde – zonder inbreng vanuit Driehuis – bevalt het Wijkcomité niet. Het gaat om 35 woningen in totaal, waarvan er zeven in de pastorietuin zouden komen en een appartementencomplex van tien luxe woningen. Dat tast het groene karakter van de tuin teveel aan, zegt Kraaijeveld.

De gemeente schreef in de Nota van Uitgangspunten Driehuis, dat de bouwplannen ‘groen, kleinschalig en met draagvlak’ moeten zijn. Daar houdt het Wijkcomité aan vast.

Krimpende parochie
Het parochiebestuur heeft inkomsten nodig, dat is duidelijk en begrijpelijk, schrijft Kraaijeveld. De parochie is zeer klein, en zal waarschijnlijk alleen nog maar verder krimpen. Misschien houdt hij op termijn wel helemaal op te bestaan. En hoe kun je dan, zegt Kraaijeveld, “huizen bouwen in de monumentale parochietuin, die er minstens 100 jaar zullen staan en de tuin dus definitief aantasten?” Dat is toch geen goede oplossing voor een noodlijdende parochie?

Andere ideeën
Kraaijeveld: “De kerk zou een multifunctioneel gebouw moeten worden, waar meerdere groepen gebruik van maken. En je kunt nadenken over het gebruik van de pastorie; die zou – na verbouwing en misschien uitbreiding – ook een bron van (huur)inkomsten kunnen zijn. Dat stelt het parochiebestuur zelf ook in een beleidsplan van 2020.”

In gesprek blijven
Het Wijkcomité en het parochiebestuur hebben elkaar geregeld gesproken over de bouwplannen. Maar nu de gemeente zich eerst wel, en nu niet meer met de nieuwbouwplannen bemoeit, is er wel een lastige situatie ontstaan. Het Wijkcomité wil de gemeente graag bij de gesprekken hebben, maar wethouder Sander Smeets laat in de IJmuider Courant weten dat daar geen prioriteit aan gegeven wordt. Er is geen ambtelijke ondersteuning mogelijk.