Bouwen of wachten?

Bouwen of wachten?
© RTV Seaport/Lotje Eikelboom

“De bouwvrijstelling stikstof is van tafel.” – een recente uitspraak van de Raad van State. Dat heeft gevolgen voor de bouwplannen van de gemeente Velsen. De LGV vraagt het College hoe dat zit: kunnen we door met bouwen, of moeten we nu wachten? Hieronder het antwoord (een beetje ja en een beetje nee).

Sommige door, sommige niet
Bij sommige woningbouwprojecten – zegt het College – is al voorgesorteerd op deze uitspraak van de Raad van State. (Helaas zeggen ze er niet bij om welke projecten het gaat.) Voor ‘andere’ (ook niet-gedefinieerde) projecten heeft het wél gevolgen; die moeten hun stikstofberekeningen opnieuw maken. Per project wordt gekeken of ze door kunnen of moeten wachten. Soms kun je door ‘anders’ te bouwen of met ‘andere materialen’ tóch door.

Nieuwe berekeningen
Kortom: de effecten van de uitspraak op de woningbouwplannen zijn nu nog niet duidelijk. Dat zal een paar maanden duren, want nieuwe berekeningen kosten tijd en menskracht, en die zijn niet heel ruim voorhanden. Afwachten dus.