Primeur bij Corps van Vletterlieden: Eerste elektrische winchwagen

Primeur bij Corps van Vletterlieden: Eerste elektrische winchwagen
© Reinder Weidijk Fotografie

Op 10 november werd een primeur gevierd in de haven van IJmuiden. Corps van Vletterlieden (C.V.V.) nam donderdagochtend de eerste elektrische winchwagen ter wereld in gebruik. De elektrische winchwagen is schoner en stiller dan de standaard dieselvariant.

Corps van Vletterlieden (C.V.V.) houdt zich bezig met allerlei werkzaamheden in de havens en sluizen, waaronder het meren en ontmeren van schepen. Bij het meren van schepen maken de vletterlieden gebruik van winchwagens. Deze wagens hebben achterop een winch waarmee zij zware trossen naar de kade trekken.

Voorheen maakte Corps van Vletterlieden gebruik van een winch die aangedreven werd door een dieselmotor. Met het oog op duurzaamheid ontwikkelde C.V.V. een elektrische winchkop die daarna werd gekoppeld aan een elektrische winchwagen. Het winchen is nu volledig elektrisch en daarmee schoner, veiliger, krachtiger en stiller.