Snel betaalbare huizen voor jongeren: kan dat?

Snel betaalbare huizen voor jongeren: kan dat?
Kant-en-klare-woningbouw Startblock in Emmeloord © Startblock

Gemeente Velsen gaat onderzoeken of er snel betaalbare huizen voor jongeren kunnen worden gebouwd. Het is een antwoord op het burgerinitiatief van dhr Ras uit januari van dit jaar. Begin 2023 volgt overleg met hem en de gemeenteraad over wat er mogelijk is.

In januari van dit jaar diende Ab Ras een burgerinitiatief in voor de bouw van betaalbare woningen voor jongeren en starters op de woningmarkt. Er zijn te weinig woningen, stelde hij, en de woningen die er zijn, zijn te duur voor jongeren en starters. Als Velsen nou eens ging bouwen op een aantal van haar voetbalvelden? Ras denkt aan woningen van 4×5 meter, drie woonlagen, en een klein tuintje voor en achter. Hij berekent dat dat ongeveer 600 euro per maand zou kosten (via een hypotheek). Concreet noemt hij het braakliggende deel van het Waterloo-terrein en het ongebruikte veld op sportpark Zeewijk.

Mei, november, januari
In de maand mei werd het burgerinitiatief in de gemeenteraad besproken. En nu, een half jaar verder, meldt het college dat het inderdaad mogelijk lijkt om zogenaamde flexwoningen op het Waterloo-terrein te bouwen, evenals op de Valckenhoeflaan in Santpoort-Noord en Groot Helmduin in IJmuiden. Deze drie locaties worden nu ‘uitgewerkt’, en in januari 2023 volgt overleg met de raad en met dhr Ras. “Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2023 komen we met een concreet voorstel bij uw raad terug”, stelt het collegebericht. Jammer dat het een jaar heeft moeten duren voordat er schot in de zaak komt. Maar we zijn benieuwd, en houden de berichtgeving in de gaten!