Raad gaat woningbouw voor jongeren op overbodige voetbalvelden onderzoeken

Raad gaat woningbouw voor jongeren op overbodige voetbalvelden onderzoeken

Bericht in samenwerking met NH Nieuws

Een oplossing met alleen maar winnaars, denkt IJmuidenaar Ap Ras: kant-en-klare jongerenwoningen op de plaats van overbodige Velsense voetbalvelden. Volgens hem levert het alle betrokkenen iets op: jongeren een huis, de gemeente geld en voetbalclubs een nieuwe kantine of andere faciliteiten. Op donderdag 12 mei verdedigde Ap zijn plan in de gemeenteraad

Het is een simpele rekensom voor Ap: voetbalvelden zijn er méér dan genoeg in de gemeente Velsen, en huizen zijn er veel te weinig. “Dat zie ik als ik, zoals iedere IJmuidenaar doet, een rondje door het dorp ga.”

De woningnood onder jonge Velsenaren is volgens de grijze IJmuidenaar zo hoog dat hij het niet alleen bij een simpele rekensom heeft gelaten: hij heeft op een paar A4’tjes met ruimtelijke en financiële cijfers een redelijk uitgebreid plan uitgedokterd. Volgens Aps opzet kan de gemeente profijtelijk, “een beetje aantrekkelijk” en bovenal snel huizen bouwen voor jongeren en starters.

Op donderdag 12 mei verdedigde Ap zijn plan in de gemeenteraad. Na afloop van de raadsessie lichtte Ap zijn ervaring toe tijdens RaadspleinTV. Een aantal raadsleden reageerde in eerste instantie met kritische vragen als: “Heeft u het al afgestemd ambtenaren” en “Is het juridisch onderzocht?”. Maar ondanks deze eerste belemmeringen kantelde het gesprek later. Het merendeel van de partijen kon zich vinden in de nood en de kern van het verhaal.

Met als resultaat dat demissionair wethouder Floor Bal heeft toegezegd dat er ‘zo spoedig mogelijk’ een onderzoek gaat komen naar veldbezetting op de sportvelden die in beheer zijn van de gemeente. Bal benadrukte. “We moeten kritisch en creatief kijken naar locaties waarmee we woningbouw zouden kunnen versnellen. Dit initiatief geeft een schwung om dat verder op te pakken.’’