Opvang Oekraïense vluchtelingen

Opvang Oekraïense vluchtelingen
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Sinds eind oktober verblijven ca. 220 gevluchte Oekraïeners op verschillende adressen in de gemeente Velsen. Maar er moet meer gebeuren, vindt de landelijke overheid. Dus wordt er gekeken naar nog meer locaties: in IJmuiden, Velserbroek en Spaarnwoude. Hieronder een overzicht.

Op 18 oktober woonden er 93 Oekraïense vluchtelingen bij particulieren en 126 in gemeentelijke opvanglocaties: Plein 1945, de Dirk Hartoghstraat, de Ruysdaelstraat en het Tiberiusplein.

Meer opvangplekken
Het Rijk eist dat Velsen minstens 316 Oekraïense vluchtelingen moet opvangen, dus moet er meer ruimte gevonden worden. De gemeente denkt aan de volgende plekken:

  • een klein gemeentelijk bedrijfspand aan de Heidestraat;
  • een parochiewoning aan de Fahrenheitstraat;
  • voormalig schoolgebouw de Spitsaak (52 plekken);
  • voormalig schoolgebouw de Platbodem (30 plekken);
  • vakantieparken Spaarnwoude en Buitenhuizen.
    In totaal gaat het dan om 101 plekken.
    De opvang in vakantieparken is noodopvang en telt niet mee als tijdelijke bewoning. Als de mensen uit de noodopvang een eigen woning hebben, en Velsen vangt nog 26 Oekraïense vluchtelingen op, voldoet de gemeente aan de landelijke opvang-eis.

Contact met bewoners
De gemeente informeert omwonenden van de opvanglocaties Spitsaak en Platbodem over de ontwikkelingen. Er worden ook bewonersbijeenkomsten georganiseerd, zodat mensen antwoorden krijgen op al hun vragen.

Opvang asielzoekers en statushouders elders
Op het schip in Velsen-Noord worden nu – begin november – 890 asielzoekers opgevangen. Dat verloopt naar tevredenheid; er is weinig overlast. Wel willen de Velsen-Noorders meer communicatie over de opvanglocatie. Daar gaat de gemeente samen met het COA en de klankbordgroep mee aan de slag.

In Driehuis komen alleenstaande minderjarige asielzoekers en statushouders in de voormalige panden van Levvel5. Op dit moment wordt gewerkt aan de benodigde vergunningen, o.a. voor brandveiligheid. Zodra dat rond is, kunnen de panden betrokken worden. De open middag voor omwonenden, 29 oktober, werd door 60 mensen bezocht. Er waren veel positieve reacties; 29 mensen hebben zich aangemeld als vrijwilliger en 9 voor de klankbordgroep.