Boek vol verhalen over markante Velsenaren

Boek vol verhalen over markante Velsenaren
vlnr: Pieter van Hove Paula Reiding Gwendelyn Luijk

Het moest er eens van komen: een boek over Velsenaren. Niet zomaar inwoners van Velsen, maar personen die een stempel op de gemeente hebben gedrukt. Of hier hun bakermat hadden en later (internationaal) bekend zijn geworden. Het boek ‘Niet zomaar een Velsenaar’ biedt aan de hand van 35 portretten of interviews een avontuurlijke reis door de eeuwen heen langs beroemde (en beruchte) inwoners van de gemeente.

In het zojuist verschenen boek geven de  auteurs Pieter van Hove en Gwendelyn Luijk antwoord op vragen zoals: Welke Velsenaar bracht de Olympische Spelen van 1928 naar Amsterdam? Waar in de gemeente is Joop Doderer (ook wel bekend als zwerver en tv-held Swiebertje) geboren? Wat is de betekenis van onderwijzer Pieter Vermeulen voor IJmuiden geweest? Waarom was de vis van Gerard van Es in het havengebied zo geliefd? 

Aan bod komen verder Velsenaren als Cornelis Vreeswijk, het geslacht Brederode, Jack Spijkerman, Hans Klok, Cor Vrolijk, Olga Commandeur, het trio The Shepherds, te veel om allemaal op te noemen. Alle verhalen zijn rijkelijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen waarvan vele nog nooit eerder zijn gepubliceerd.

In ’t Mosterdzaadje in Santpoort werd het boek woensdag 2 november overhandigd aan Paula Reiding-Blom, de drijvende kracht achter ’t Mosterdzaadje, waar elk weekend sinds 1983 muzikale optredens worden georganiseerd.

‘Niet zomaar een Velsenaar’ is vanaf donderdag 3 november verkrijgbaar bij: ReadShop IJmuiden, Marktplein 33 in IJmuiden; Bredero Boeken, Hoofdstraat 234 in Santpoort-Noord; Primera Prince aan de Planetenweg 62; ReadShop Beverwijk, Breestraat 77 in Beverwijk en via de site van Telstar

In bijgaand geluidsfragment vertelt Pieter van Hove tijdens het live radioprogramma Helden van Velsen over de inhoud van het boek.

Interview met Pieter van Hove tijden Helden van Velsen op dinsdag 1 november