Basisschool De Origon winnaar van de Urban Mining Challenge

Basisschool De Origon winnaar van de Urban Mining Challenge
©aangeleverd De tas van spijkerstof

Leerlingen van basisschool De Origon kwamen woensdag 2 november langs in de Burgerzaal van het gemeentehuis voor de prijsuitreiking van de Urban Mining Challenge.

Samen met de Wow-fabriek schreef gemeente Velsen de afgelopen maanden een wedstrijd uit wie het beste een nieuw voorwerp kan maken uit producten die een tweede leven verdienen. Dit heet ook wel Urban Mining:  Basisschool de Origon deed volop mee en leverde maar liefst 9 objecten in, waaronder een tas gemaakt van spijkerbroeken en een bordspel ‘speel je fitspel’van gerecycled plastic.


Wethouder Duurzaamheid Jeroen Verwoort en oprichter van de Wow-fabriek Rick Paardekoper reikten de prijzen uit. De eerste prijs was voor de tas met bijbehorende portemonnee en de tweede prijs voor het bordspel.


De Wow-fabriek maakt dagelijks nieuwe producten van afval. De winkel aan de Kennemerlaan 169 verkoopt allerlei circulaire spullen aan bedrijven, die gemaakt zijn van afval.

Het doel van de wedstrijd was om kinderen de waarde van afval mee te geven. In Nederland moeten we namelijk in 2030 50% minder grondstoffen gebruiken, en in 2050 volledig circulair zijn (dit betekent dat we alle spullen die we maken, kunnen hergebruiken. We hebben dan dus geen afval meer.)

Van 31 oktober tot en met 6 november is het de Nationale Klimaatweek. In deze week organiseren bedrijven, overheden, organisaties en inwoners uit heel Nederland allerlei activiteiten op het gebied van duurzaamheid. De Urban Mining Challenge was één van deze activiteiten.