Saga biedt nieuwe leermethode in Velsen

Saga biedt nieuwe leermethode in Velsen
Voormalig Duin en Kruidberg MAVO Foto © RTV Seaport

Op 29 augustus is het nieuwe schooljaar weer begonnen en hiermee een nieuw soort onderwijs door Saga in Driehuis. Deze nieuwe vorm van voortgezet onderwijs heet Agora, waar leerlingen zelf hun lessen bepalen.

Vorig jaar is de Duin- en Kruidbergmavo officieel gefuseerd met het Vellesan College. Deze fusie heeft ervoor gezorgd dat alle leerlingen nu op de locatie van het Vellesan les hebben. Hierdoor is de locatie van het Duin- en Kruidberg in Driehuis leeggekomen. Deze wordt vanaf dit schooljaar gebruikt door Saga.

Saga’s vorm van onderwijs is compleet anders van wat men tegenwoordig gewend is van het Voortgezet Onderwijs. Iedereen zit nog steeds vast aan een standaard aantal uren dat je aanwezig moet zijn, daarentegen bepalen de kinderen wel aan welke vakken zij meedoen. Deze nieuwe lesmethode heet Agora en bestaat al sinds 2013 in Nederland. Naast de eigen keuze van lesmateriaal heeft deze vorm van les ook geen enkele vorm van proefwerken en overhoringen. Agora zorgt ervoor dat iedereen persoonlijke begeleiding krijgt in de vorm van een coach, op deze manier krijgen ze constante feedback en worden leerlingen, zoals Agora zelf zegt, constant “getoetst”.

Examens gaan wel volgens het standaard curriculum, dit wordt gehouden op VMBO, HAVO of VWO-niveau. Om te bepalen welk examenniveau er gedaan wordt, houdt de school via deze persoonlijke begeleiding de ontwikkeling van studenten bij. Dit is zodat het duidelijk is welke kant de studenten op willen, waar zij in willen afstuderen, hoe lang ze over de studie kunnen doen en weten wat hun examenpakket is.

10 oktober is de officiële opening van Saga Driehuis en opent de deuren voor de pers met de uitleg van de “Hoe, Wie en Wat?” over de school en hun onderwijs. Wij zijn bij de opening om verslaggeving te doen van de woordvoerders en een paar interviews te houden.