Asielschip komt aan in Velsen-Noord

Asielschip komt aan in Velsen-Noord

Bericht opgesteld in samenwerking met mediapartner NH Nieuws

Silja Europa, het schip dat tot en met februari 1.000 asielzoekers gaat opvangen, is vanochtend aangekomen in Velsen-Noord.

Het ruim tweehonderd meter lange schip vertrok dit weekend uit de haven van de Estlandse hoofdstad Tallinn en ging vanochtend tussen 6 uur en half 7 door Zeesluis IJmuiden.

Een uur later kwam het schip aan bij de VOB-kade, waarlangs het schip heeft aangelegd. NH Nieuws-verslaggever Jasper Leegwater staat op de kade. “Je kunt niet zomaar meer de kade op, maar het terrein zelf ziet er nog niet uit alsof er duizend mensen komen wonen”, zegt hij.

“Er lopen wat mensen in hesjes en je ziet vijf sets banden aan de kade, waartegen Silja Europa kan aanleggen. En hier bij de bedrijven op het industrieterrein wordt gewoon gewerkt.”

Nu het schip in Velsen-Noord is, heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zo’n drie tot vijf dagen nodig om het schip en de kade in orde te maken voor de opvang, meldde het COA eerder. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste asielzoekers naar Velsen-Noord komen.

De komst van het cruiseschip heeft vanaf het begin van het plan, in juni, voor onrust gezorgd in het dorp. ‘Waarom hier?’, vroegen Velsen-Noorders zich af. Ook liepen er voor een zogenaamde inloopavond met de gemeente zo’n twee à driehonderd mensen mee in een protestmars tegen de komst van het schip.

Ondernemers aan de VOB-kade vinden bovendien dat de kade niet geschikt is om aan te wonen: zowel de bedrijfsveiligheid als de veiligheid van de duizend nieuwe bewoners zou er in het geding zijn.

Helemaal nieuw is een opvangschip in deze contreien niet: begin jaren zestig ving IJmuiden honderden Italiaanse en Spaanse gastarbeiders op in ‘botels.’

Burgemeester Frank Dales spreekt zijn trots uit met onderstaande tweet.