Live concert van Vitesse in de Flashback Party Special

Live concert van Vitesse in de Flashback Party Special

Op dinsdagavond 20 september 2022 kan je van 20 uur tot 21 uur in de Flashback Party Special luisteren naar een concert van Vitesse, met Herman Brood in cultureel jongerencentum De Trucker in Pijnacker op 4 januari 1976. Luister mee via 107,8 FM of rtvseaport.nl/radio. Of kijk via de webcam mee op TV Ziggo kanaal 37 of KPN 1490.

Vitesse is een voormalige Nederlandse rockband, opgericht in 1975 door drummer en zanger Herman van Boeyen. De band werd verder aangevuld met Herman Brood (zang en piano, voormalig Cuby and the Blizzard), Rob ten Bokum (gitaar) en Peter Smit (bas). In datzelfde jaar kreeg Vitesse een platencontract bij Reprise en bracht een titelloos debuutalbum uit. Herman Brood verliet de band om solo verder te gaan.

Na het album Rendez Vous (Negram 1977) te hebben uitgebracht, brak de band nog niet echt door in Nederland. Ook de LP Out in the Country (Negram 1978), met naast drummer Herman van Boeyen de gitaristen Jan Paul van der Meij en Rudy de Queljoe (ex-Brainbox) en bassist Wilco Toerroe Leerdam, bracht niet het grote succes. Het album Rock Invader (Negram 1979) deed het beter. De single “Rock & Roll Band”, een stevige compositie van Van der Meij, haalde de hitparades, evenals het nummer “Whole lot of Travellin'”. In Duitsland was de band succesvoller. Begin 2007, dertig jaar na de uitgave van Rendez Vous, bracht EMI de drie Negram-albums opnieuw uit; in een cd-box, remastered.

Na weer een geflopt album behaalde Vitesse in 1982 eindelijk succes. In de bezetting met Otto Cooymans, Ruud Englebert en Carl Carlton vielen de singles “Rosalyn” en “Good lookin'” op en de albums Live in Germany en Incomplete Works & Other Hits bereikten respectievelijk de 19e en 15e plaats in de albumlijst. In 1983 bereikte Vitesse met het nummer “Julia” een dertigste plaats in de hitlijsten. Na onenigheid met Van Boeyen verliet Cooymans de band en nam Englebert en Carlton mee.
Het volgende album, Vanity Island, en de gelijknamige single flopten en in 1985 was de band dan ook op zoek naar iets nieuws. Maar ook het volgende album en singles flopten en platenmaatschappij Philips zegde het contract dan ook op.


Herman van Boeyen was ondertussen in Duitsland gaan wonen en de in 1990 uitgekomen single “Ever since I met you” brak geen glazen in Nederland, maar in Duitsland was het nummer redelijk succesvol. In 1994, na de geflopte single “All of the time”, stopte Van Boeyen na 19 jaar met de band Vitesse. In 2014 was het nummer Rosalyn te horen in de speelfilm Hemel op aarde.