SHIP dicht per 1 oktober; Kans op doorstart voorjaar 2023

SHIP dicht per 1 oktober; Kans op doorstart voorjaar 2023
©RTV Seaport

De ‘rode doos’ van SHIP gaat per 1 oktober dicht. Er wordt nog onderzocht of er begin 2023 een doorstart kan worden gemaakt; daar zijn redenen genoeg voor te bedenken. Maar dan heb je wel een nieuwe eigenaar nodig én geld, aldus het bericht van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad van Velsen.

Het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) zou eerst al  in maart 2022 dicht gaan na de opening van de zeesluis IJmuiden. Het lukte om SHIP open te houden tot 1 oktober, met hulp van Economische Samenwerking IJmond (ESIJ), Port of Amsterdam, Tata Steel, AYOP, ORAM-Amports en Zeehaven IJmuiden. Langer ging helaas niet – ook niet na onderzoek of medewerkers in dienst konden blijven via een andere constructie, zodat SHIP langer open zou kunnen blijven. Daar is helaas geen praktische oplossing voor gevonden.

Doorstart voorjaar 2023?
SHIP sluit dus per 1 oktober a.s. haar deuren. Wel met de intentie om in het voorjaar van 2023 de doorstart te maken met ‘SHIP 2.0’. Daarvoor moet er wel eerst een nieuwe eigenaar voor het SHIP gevonden worden, en budget voor zowel de exploitatie als het vernieuwen van de tentoonstelling.

Verdere verdieping, doorontwikkeling en invulling is afhankelijk van welke partijen uiteindelijk definitief mee gaan doen en of er draagvlak is voor de verdere uitwerking. Als dat er is, wordt het uitgewerkte voorstel in december besproken in het bestuursplatform Noordzeekanaalgebied (NZKG) en Energietransitie.