Stadsschouwburg: groter en beter

Stadsschouwburg: groter en beter
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

De Stadsschouwburg Velsen: super-aantrekkelijk voor bezoekers én gebruikers. Dus een kleine zaal erbij, voor optredens en als werk- of oefenruimte voor allerlei groepen. Een groter en duurzamer gebouw. Dat is het plan van het college van Velsen. Dat kost veel geld, maar ook daar is over nagedacht.

In de Stadsschouwburg Velsen kunnen mensen alleen terecht in de grote theaterzaal. Sinds 2020 is dat ook de filmzaal, maar meer mogelijkheden zijn er niet. Geen voorstelling betekent dus ook dat het gebouw leegstaat. Dat wil de gemeente anders.

Meest uitgebreide scenario
Uit de verschillende scenario’s is het meest uitgebreide gekozen. Dan moet er allereerst een nieuwe kleine zaal bij komen, die niet alleen voor kleinere voorstellingen gebruikt kan worden maar bijvoorbeeld ook als huiskamer voor de Stichting Welzijn Velsen, als discussieruimte, en als oefen- of werkruimte voor dansgroepen. Daarnaast wordt het achterstallig onderhoud gedaan en wordt het gebouw duurzamer gemaakt. En de toegankelijkheid wordt verbeterd voor mensen die lichamelijk niet zo goed uit de voeten kunnen.

De kost gaat voor de baat uit
Die plannen kosten veel geld. Maar: meer bezoekers en gebruikers leveren meer inkomsten op. Voorstellingen kunnen tegelijkertijd plaatsvinden. Als gebruikers zijn KunstForm geïnteresseerd (dansgroepen), net als Stichting Welzijn Velsen en Koel Creative Productions. De kost gaat dus voor de baat uit.

De gemeente wil de schouwburg een subsidie geven voor 4 jaar. Daardoor kan de schouwburg ook een beroep doen op andere subsidiebronnen, wat de kans van slagen weer verder vergroot.

De plannen gaat nu richting gemeenteraad die er nog over moet besluiten.