Golden Earring tijdens Flashback Party Special

Golden Earring tijdens Flashback Party Special

Op dinsdagavond 9 augustus 2022 kan je in de Flashback Party Special luisteren naar een concert van de Golden Earring tijdens de Veronica’s Popnacht op 8 oktober 1982.

Golden Earring (tot in 1969 The Golden Earrings) was een Nederlandse rockband. De groep werd opgericht in 1961 en was op het moment van opheffing in 2021 de oudste nog bestaande rockband van Nederland. Het was op dat moment tevens een van de langst bestaande bands ter wereld.

In 1961 besluiten de toen 13-jarige George Kooymans  en zijn 15-jarige buurjongen Rinus Gerritsen een band te beginnen. Kooymans speelde gitaar en Gerritsen basgitaar. Een andere 15-jarige buurjongen, Fred van der Hilst, wordt de drummer, de naam van de band wordt: The Tornadoes. Als blijkt dat er in Den Haag al een band bestaat met die naam wordt als bandnaam gekozen voor The Golden Earrings naar een nummer van de Engelse band The Hunters.  Begin 1962 komt Hans van Herwerden als ritmegitarist bij de band. Eind 1963 verlaat Hans van Herwerden de band en wordt opgevolgd door Peter de Ronde en in de zomer van 1964 komt Frans Krassenburg als leadzanger bij de band. Drummer Jaap Eggermont vervangt in de zomer van 1965 Fred van der Hilst die later weer werd vervangen door Ceasar Zuiderwijk.

Ze kregen een contract bij platenmaatschappij Polydor waar de eerste single Please go wordt opgenomen, In datzelfde jaar  vindt er een concert plaats van The Golden Earrings samen met The Kinks. Een lange reeks van hits volgt, waaronder In My House (1967), Sound of the Screaming Day (1967), Together We Live Together We Love (1967), I’ve Just Lost Somebody (1968), de eerste nummer 1-hit Dong-dong-di-ki-di-gi-dong (1968) en Just a Little Bit of Peace in My Heart (1968), een lied dat George Kooymans schreef om zijn gevoelens te vertolken over zijn weggelopen liefde Melanie, de zus van Rinus Gerritsen.

In 1968/1969 wordt voorzichtig gekeken naar de ruigere rockmuziek en vooral met de komst van Barry Hay, die in 1967 zanger Frans Krassenburg opvolgt, zorgt voor een impuls. De band past het imago aan en verandert zowel qua kleding- als muziekstijl. Opvolgers van Radar Love worden singles als Ce soir (1975), Sleepwalking (1976) en Bombay (1976) uitgebracht, maar deze scoren minder hoog in de muzieklijsten. De populariteit van de groep neemt af. Het nummer Weekend Love (1979) weet hierin geen kentering te brengen.

Net op het moment dat de band na 20 jaar wil stoppen, maakt Golden Earring in 1982 een comeback met de single Twilight Zone. Anderhalf jaar later is het opnieuw raak: When the Lady Smiles wordt een grote internationale hit. In datzelfde jaar wordt Radar Love opnieuw uitgebracht en wordt nu wel een grote internationale hit. In 1986 komen de top 10 hits Quiet Eyes, Burning Stuntman en Why Do I.

Een gelegenheidsoptreden van George Kooymans met Henny Vrienten (o.a. Doe Maar) en Boudewijn de Groot op de 65e verjaardag van Cesar Zuiderwijk bevalt zo goed dat het een officieel vervolg krijgt in de supergroep Vreemde Kostgangers.

Op 5 februari 2021 ligt opeens het nieuws op straat dat George Kooymans aan de neurologische ziekte ALS lijdt. Nog diezelfde dag maakt de band bekend dat dit reden is om per direct te stoppen.