Paradijsjes bij ATV de Hofgeest

Paradijsjes bij ATV de Hofgeest
© RTV Seaport / Lotje Eikelboom

Een eigen tuin – zo veel mensen dromen ervan. Waar je je eigen paradijsje kunt maken, met een huisje en een kas. Met bloemenperken en groentebedden, hagen, struiken en bomen. Dat zou zomaar een van de tuinen kunnen zijn van ATV de Hofgeest. Impressie van de Open Tuindag, 30 juli 2022.

Voor Annette Munnik (commissielid Open Tuindagen) kwam die droom zo’n zeven jaar geleden uit. Haar eigen huis had maar een kleine tuin, dus nu kon ze haar creativiteit volop inzetten. ‘Ik brak de oude blokhut af en zette er een nieuwe neer, en later nog een kas’, vertelt Annette. ‘Allemaal dingen die ik nog nooit eerder gedaan had, dat vond ik geweldig. Natuurlijk met hulp van anderen, want je krijgt van alle kanten advies – gevraagd en ongevraagd’, lacht ze.

Van de grond af opgebouwd
Het complex – Amateur Tuinders Vereniging de Hofgeest – aan het Spekkenwegje omvat ruim 130 tuinen, variërend van 100 tot 275 m². Bij het ontstaan in 1989 toverden de vrijwilligers van het eerste uur het voormalige bollenland om tot dit geheel. Alles deden ze zelf: ontwerpen, indelen, spitten, bouwen (kantine en huisjes), hagen en struiken planten en paden aanleggen. En waterleiding kwam er ook.

Allemaal anders, maar wel allemaal tuin
De leden van de vereniging vullen hun tuin naar eigen wens in. De een heeft meer bloemen dan groenten of fruit, maar er wordt op toegezien dat het wel allemaal echt tuinen zijn. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat je er alleen een een trampoline en een zandbak plaatst voor de (klein)kinderen. ‘Dan gaat het op een camping lijken,’ zegt Annette, ‘en dat willen we niet.  Daarom heten we ook nog steeds tuinders vereniging. Bovendien let de gemeente daar ook goed op, als verhuurder van de grond.’

Open Tuindagen: van werving tot wedstrijd
Ooit waren de Open Tuindagen bedoeld om leden te werven, maar dat is tegenwoordig anders. Er is een lange wachtlijst, nu bijna 4 jaar. ‘Dat komt mede door corona,’ zegt Annette. ‘Veel mensen ontdekten dat je op een tuin nog wel lekker naar buiten kon, dus toen liepen de aanmeldingen heel hard. We moesten een ledenstop instellen, want je wilt mensen niet zo lang laten wachten. Dat is jammer, want het plezier van een tuin gun je iedereen.’ Nu zijn de Open Tuindagen vooral een gelegenheid voor de leden om elkaar te ontmoeten, voor de gezelligheid, en voor omwonenden om een kijkje te komen nemen. Veel tuinen zijn opengesteld, en de drie mooiste tuinen krijgen een prijs, beoordeeld door een deskundige jury van mensen van Beeckestijn.

Samen zorgen voor de tuinen
Iedereen houdt de eigen tuin bij. Daarnaast is er ook algemeen onderhoud. Wie niet deelneemt aan een commissie of werkgroep wordt ingedeeld om 6 x per jaar 2 uurtjes te komen snoeien, poetsen en bijwerken – de paden, de parkeerplaats, de bordjes bij de tuinen of de kantine. Het zijn gezellige bijeenkomsten, want tijdens het werk worden alle laatste nieuwtjes uitgewisseld en wordt er van alles geregeld – zoals de Open Tuindagen, bijvoorbeeld, maar ook de Kerst- en Nieuwjaarsborrel en de barbecue in augustus. ‘Je hoeft je nooit te vervelen op een tuin,’ vindt Annette. ‘Alle dagen van het jaar is er wel wat te doen.’ Het interview werd afgesloten met een rondje langs een aantal tuinen. De familie Spaans was heel gastvrij; de meeste foto’s zijn van hun tuin, waarvoor onze hartelijke dank!