Natte zaterdag en vuurwerk sluiten Dorpsfeest Santpoort af

Natte zaterdag en vuurwerk sluiten Dorpsfeest Santpoort af

De ‘natte zaterdag’ van het Dorpsfeest Santpoort was weer een iconische. Op de Weyman weide in Santpoort-Noord waren het NK Buikschuiven, Kwalleballen, de Kidsmudrun en de Tentquiz. Het acht dagen lange feest met 38 activiteiten werd vervolgens afgesloten met een lampionnenoptocht en vuurwerk om middernacht.

Kwalleballen
Het mediagenieke Kwalleballen is inmiddels een “sterk” onderdeel van de laatste zaterdag. Samen met de Rugbyclub The Smugglers uit Velserbroek is het rugby-spel vertaald naar deze Kwallebal-variant met veel water en zwarte grond. Op een blubberig veld moet een gemengd team de kwal (natte jute zak) in de waterput van de tegenstander zien te krijgen. Hierbij mogen tegenstanders op bijna alle mogelijke manieren worden tegengehouden.

Tweede Kidsmudrun
Vanaf het ontstaan van Kwalleballen in Santpoort vragen kinderen of zij ook mee mogen doen. Na veel nadenken hebben de Smugglers drie jaar geleden een alternatieve activiteit bedacht: De Kidsmudrun. Kids vanaf 10 jaar gaan met een aangepaste kwal gelijktijdig het veld over, rond een andere bak en terug naar de eigen bak. Degene die als eerste binnen is, wint.

Buikschuiven voor kids
De nieuwe generatie buikschuivers staat al klaar. Er was een overweldigende enthousiasme met ruim 160 kids die over de baan schoven.

Nederlands Kampioenschap Buikschuiven
Santpoort heeft dit jaar wederom het Nederlands Kampioenschap Buikschuiven toegewezen gekregen! Na drie jaar afwezigheid, kwamen veel bekende buikschuifnamen weer terug naar Santpoort. Wegens grote hoeveelheid aanmeldingen werd bij voorbaat de aanloop naar de buikschuifbaan verkleind. Dit maakte een enorm spannende competitie, het publiek zat in spanning toe te kijken. Enkele toppers haalden dit jaar de waterbak.

Noa Jansen, alias de Mamba, schoof zichzelf naar de derde plaats. Op de tweede plaats eindigde Marnix de Valk, ook wel bekend als Il Falcone. Toch bleek kampioen Joris Bergma, alias Dé Navel, de beste schuiver van allen.

TentQuiz
Direct na afloop van het buikschuiven, ging de TentQuiz van start. Het organiserende team heeft weer verrassende vragen opgesteld over Santpoort, muziek, wetenschap, nieuws en algemene feiten. Samen met quizmasters Hugo en Theo werd er een feestje gebouwd in een bomvolle tent.

Vuurwerk
De week wordt afgesloten met de Lampionnenoptocht en vuurwerk. Kids verzamelen op het Burgemeester Weertsplantsoen en krijgen daar een lichtje. De Harddraverijband Wilhelmina begeleid de stoet naar het vuurwerk veld aan de Hagelingerweg ter hoogte van Sportpark Groeneveen.