Kortebaandraverij kan weer doorgaan, wel in stromende regen

Kortebaandraverij kan weer doorgaan, wel in stromende regen

Bericht door mediapartner NH Nieuws
Tijdens het Zomerfestival IJmuiden wordt traditiegetrouw een kortebaandraverij gehouden. Dit jaar kan dat eindelijk weer na twee afgelaste edities door corona. Het feest is extra groot omdat het voor de tiende keer is dat er op de Kennemerlaan een paardenrace plaatsvindt. 

Dat het eerder vandaag met bakken uit de hemel komt mag de pret niet drukken. Wedstrijdsecretaris Wilma Molenaar denkt dat het gedurende de middag drukker zal worden langs de kant. Ze vertelt hoe de wedstrijd in zijn werk gaat: “We starten met 12 paarden. Bij de eerste omloop vallen er 6 af. Die gaan weer herkansen zodat ze weer mee kunnen doen. Dan houd je 10 paarden over en volgt er een afvalrace. Dan heb je uiteindelijk een winnaar.”

Voor de winnaar is de prijs niet mis: Maar liefst 2.400 euro staat op het spel.

Op de racende paarden kan ook gewed worden. Dat gebeurt massaal, vlak voordat de wedstrijd begint. In de rij voor het wedkantoor vertelt een man over zijn plannen: “We zijn nu hier en over een paar weken in Santpoort. Dit is het gokbriefje. We doen het met een aantal jongens en dan zetten we allemaal 20 euro in. Dan gaan we lekker de hele middag staan, met een biertje er bij.”

Een andere jongen heeft nog niet ingezet. “Dat ga ik zometeen even doen, maar ik weet nog niet welke. Altijd eerst even kijken wat ze gaan doen!”

Bewoners van de weg waar de race plaatsvindt hebben in hun eigen voortuin goed zicht op wat er gebeurt op de aangelegde drafbaan. Een van de bewoners vertelt wat hij er van vindt. “Het is alleen jammer van het weer. Ik denk wel dat ik de mooiste plek van de Kennemerlaan heb. Die paarden interesseren me niet veel. Het gaat mij vooral om de gezelligheid allemaal.”

De uitslagen van de race zijn later te vinden op de website van de kortebaandraverij