Houten bouwwerken rijzen op in Velserbroek, Huttenbouw na drie jaar terug

Houten bouwwerken rijzen op in Velserbroek, Huttenbouw na drie jaar terug

Van extreem warme temperaturen tot regenbuien… het team van de Huttenbouw Velserbroek heeft het deze week allemaal gezien. Vanaf 18 juli tot en met 21 juli werd er volop getimmerd en gezaagd in de bossen op de hoek van de Grote Buitenduik in Velserbroek. Zo’n 50 kinderen gooiden hun creativiteit in de strijd en hebben zelfstandig een bouwwerk tot werkelijkheid gebracht.

Het unieke aan de Huttenbouw is dat de kids echt zelfstandig te werk gaan aan een houten hut. Ze werken samen in een team en komen zelf met hun ontwerp. De begeleiding helpt hen waar nodig, en overziet de veiligheid, maar het harde werken is echt aan de kinderen. Er wordt ook expliciet gevraagd aan ouders of zij zich niet te veel met de bouw willen bemoeien. En na drie dagen hard werken staan er dan ook mooie en uitgebreide hutten in het bos!

De Huttenbouw Velserbroek wordt al een aantal jaar door Welzijn Velsen georganiseerd, met hulp van een grote groep vrijwilligers. Roland van Eeden is daar één van. Hij doet al 11 jaar mee met de Huttenbouw, eerst als deelnemer, later als vrijwilliger in de organisatie. Hij vertelt dat er een grote vriendengroep is ontstaan met het vaste vrijwilligersteam die elk jaar weer klaar staat om aan de slag te gaan.

In 2019 was de laatste Huttenbouw. Na drie jaar was het daarom wel lastig om de organisatie weer op te pakken. Benodigdheden en materialen waren uit het zicht geraakt, verspreid door de gemeente. Roland: “Ook zijn de kinderen ouder geworden, we hebben nu weer met een nieuwe generatie te maken.” Maar toch kwam er na drie jaar afwezigheid weer een enthousiaste groep van ongeveer 50 kinderen op het klusfestijn af.

Op woensdag 20 juli, de derde dag, werd de bouw afgerond en werd er ‘s avonds feest gevierd. Op donderdag werd alles weer met behulp van ouders opgeruimd. Het gebruikte hout wordt vervolgens gebracht naar de Huttenbouw Bloemendaal. Daar gaat weer een nieuwe groep kinderen aan de slag met dezelfde materialen.