Cruiseschip met vluchtelingen in Velsen-Noord komt definitief

Cruiseschip met vluchtelingen in Velsen-Noord komt definitief
Door NH Nieuws / Fred Segaar

Bericht door mediapartner NH Nieuws

De noodopvang van duizend vluchtelingen op een cruiseschip in het Noordzeekanaal gaat door. Met ingang van 1 augustus ligt er een boot die plaats biedt aan 1200 mensen aan de VOB-kade vlak naast de Velsertunnel in Velsen-Noord. Het gaat om een periode van een half jaar. Voor het specifieke schip wordt gewezen naar de Victoria 1. De eigenaar van het schip, de Tallink Grupp, zegt overigens nog van niets te weten. 

Ook de huisvesting van honderd jonge asielzoekers in Driehuis is definitief. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van Velsen op 30 juni besloten.

De komst van het cruiseschip stuit in Velsen-Noord op fel verzet. Maandagavond liepen zo’n  250 inwoners van het dorp mee met een protestmars. Burgemeester Frank Dales kreeg daarna een stortvloed van vragen op zich afgevuurd van bezorgde Velsenoorders. Zij vinden dat er in hun dorp met ruim vijfduizend inwoners en vijftig verschillende nationaliteiten geen ruimte is voor nog eens duizend mensen. De rek is eruit, vinden ze.

De weerstand tegen de komst van honderd jonge asielzoekers in Driehuis stuit daar op minder verzet, zo bleek bij een informatieavond een dag later.

Na sessies met de bewoners volgde afgelopen woensdagavond een raadsvergadering. Daarin gaf Dales de garantie dat het schip weg moet bij aanhoudende problemen. Ook wil hij onderzoeken of het mogelijk is het schip aan te sluiten op walstroom zodat er minder geluidsoverlast ontstaat.

Als derde tegemoetkoming voor de opvang van de asielzoekers beloofde Dales ‘Den Haag’ te vragen voorrang te geven bij prangende Velsense kwesties. In een eerder stadium heeft hij al toegezegd dat de tweede pont tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord in de vaart blijft. Het was een lange tijd onzeker dat die na 2023 zou blijven varen.  

Bekijk hieronder de nabespreking van het onderwerp direct na de raadsessie tijdens RaadspleinTV op 29 juni.