Padel, een gouden greep bij Groeneveen

Padel, een gouden greep bij Groeneveen

Er werd naar uitgekeken bij Tennis- en Padelvereniging Groeneveen. Het eredivisie debuut van de padeltak. De snelst groeiende racketsport maakt grote stappen in ons land (500 banen op 200 locaties) en heeft ook in Santpoort-Noord wortel geschoten.

Het 1e team bestaat uit vijf spelers. Daan van Randtwijk, Ole Oosterom en Roderik Franken zijn de clubspelers, bijgestaan door twee Duitse spelers (Daniel Lingen en Christian Böhnke) die in 2021 bij het 75-jarig jubileum van Groeneveen een clinic verzorgden. Er wordt serieus werk gemaakt en weinig aan het toeval over gelaten want de spelers hebben een intensief trainingsprogramma van bondscoach Diego Mieres achter de kiezen. Vijf competitierondes in juni, gevolgd door een play-off op 26 juni. Een korte competitie geconcentreerd in een maand. Padel is een spectaculaire combinatie van tennis en squash. De bal is zachter dan een tennisbal en ietsje kleiner.

Ole Oosterom spreekt ambitie uit
Santpoort-Noord: zondagmiddag 5 juni 13.00 uur. Het is nog rustig op het rustiek gelegen, sfeervolle complex. Ole Oosterom komt net uit een overleg met duo voorzitter Rob van Veen en maakt zich op voor een autoritje naar Heiloo.’’ Het is jammer dat we niet thuis kunnen spelen vanwege het aangekondigde regenachtige weer. We spelen daarom vanmiddag in Heiloo in een hal. Gisteren maakten we ons debuut op eredivisie niveau en speelden met 2-2 gelijk in Amsterdam. Dat is bemoedigend!’’ Voor Ole was het klip en klaar waarom hij vier jaar terug tennis verruilde voor padel. Ole:’’ Ik kwam met tennis niet echt verder en had ook minder plezier. Vier jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar padel en ben gegrepen door het spel. Padel is tactischer en je speelt meer op gevoel. Bovendien speel je alleen maar dubbels (4) en dat bevalt mij prima. Of ik de top kan halen in deze sport? Dat gaan we zien de komende tijd. De ambitie is er in ieder geval  wel bij mij om daar voor te gaan,’’ aldus Ole Oosterom.

Padel: instant fun
Rob van Veen vond het jammer dat moest worden uitgeweken naar Heiloo. Rob:’’ Ja, we hadden gehoopt en gerekend op een behoorlijke publieke belangstelling vanmiddag  bij ons thuisdebuut maar het kon helaas niet vanwege het weer. Toch ben ik een tevreden mens. In vier jaar tijd hebben we zeven padel banen kunnen realiseren. Deze sport is minder ingewikkeld vergeleken met tennis en boort een nieuwe doelgroep aan.  Als tennisvereniging speelden we vooral zomers van april tot oktober en zagen ons ledenbestand een paar jaar terugzakken naar ruim 600 leden, nu zitten we boven de 1000 leden en dat is dicht tegen onze max aan van denken we rond de 1100 leden. Onze leden kunnen nu het hele seizoen bij ons spelen en zijn lid van één vereniging met twee racketsporten.”

“Waarom padel zo aanslaat en booming is? Een aantal factoren denk ik. De sport is toegankelijk, laagdrempelig, vanwege de dubbels ook sociaal en je kunt op vele niveaus aanhaken. De sport is nieuw en onderzoek heeft al uitgewezen: dit blijft. Hier zeggen we wel eens: het is instant fun, bovendien is het een hele leuke kijksport.’’ Rob vervolgt:’’   We hebben in ieder geval de ambitie padel op de kaart te zetten en een belangrijke speler te worden in deze regio. Nu we op het hoogste niveau acteren, moesten we naast onze drie clubspelers twee Duitse jongens aantrekken. In de toekomst hopen we door een gedegen jeugdopleiding eigen jongens op het gewenste niveau te brengen. Die uitdaging gaan we aan.’’

Groeneveen: vereniging in beweging
Ook op het tennisvlak staat Groeneveen er goed op. Rob van Veen sluit af:’’ Ja, voor de 9e keer alweer organiseren we het landskampioenschap voor regioteams. In het weekend van 18 en 19 juni strijden 12 regiokampioenen om de titel. De bond heeft het nodige vertrouwen in ons als organisator en dat vervult ons toch wel met trots. Onze accommodatie speelt in de toewijzing een prominente rol. Het is voor onze vereniging een gouden greep gebleken padel toe te voegen en we kijken reikhalzend uit naar de toekomst.’’

Door Hans Akkerman