Wijkplatform pleit voor integrale aanpak drugsoverlast

Wijkplatform pleit voor integrale aanpak drugsoverlast

Door drugscriminaliteit heerst er onrust bij inwoners van Zee- en Duinwijk in IJmuiden. Veel bewoners voelen zich onveilig in hun eigen wijk. Een zorgelijke zaak, vindt Wijkplatform Zee- en Duinwijk. Het platform heeft aandacht gevraagd bij de gemeente, en pleit voor een integrale aanpak van de problemen waarin alle betrokken partijen ingelicht worden, dus ook de burgers. Donderdagavond 19 mei komt de gemeenteraad bij elkaar om te spreken over de invulling van een integrale aanpak.

Alex van de Molen van het wijkplatform hoort verschillende verhalen van drugsoverlast uit de buurt. Mensen zien drugsdeals gebeuren in hun straat, in een steegje of rondom het winkelcentrum. Er heerst angst voor de criminelen dicht in hun buurt. Ook vrezen veel mensen voor de toekomst van de jeugd. Wat als hun eigen kinderen of kleinkinderen in de drugshandel belanden?

Deze overlast komt volgens van de Molen voor een groot deel voort uit de sociale achtergrond van de wijk. Hoge werkloosheid, verpaupering, achterstallig onderhoud, daar gaat de hele buurt van achteruit. En daarom moet er een brede werkwijze komen bij dit brede probleem. De gemeente werkt aan een integraal plan om de drugsoverlast aan te pakken. Niet alleen in Zee- en Duinwijk, maar in heel Velsen. Het doel is om alle betrokken partijen in het plan in te lichten en samen te laten werken.

Het Wijkplatform heeft al verschillende idee├źn over de uitvoer van het integrale plan. “Maak hier met de nieuwe coalitie in de gemeenteraad een speerpunt van, en maak er geld voor vrij,” pleit van de Molen. Het platform zou graag zien dat er een extern bureau wordt ingehuurd om de aanpak te begeleiden. Verder moeten er volgens hen jaarlijkse doelstellingen gelegd worden en die ook goed opgevolgd worden. Alleen dan wordt het probleem gedegen aangepakt. Maar het belangrijkste: “De burgers moeten zien dat er wat gedaan wordt.”

Mediapartner NH Nieuws liep met Alex van de Molen een rondje langs de plekken in de wijk waar drugscriminaliteit vaak plaats vindt.