Meer Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Velsen

Meer Oekraïense vluchtelingen opgevangen in Velsen

In Velsen worden sinds 28 april 271 Oekraïense vluchtelingen opgevangen, bij particulieren thuis en in de gemeentelijke opvang. Naast onderdak wordt er onder meer gewerkt aan toegang tot zorg, en onderwijs voor de kinderen. Hieronder de laatste stand van zaken.

Ruim 5 miljoen Oekraïners zijn al op de vlucht geslagen sinds het begin van de oorlog. Ruim 45.000 van hen zijn naar Nederland gekomen, waarvan bijna 3.000 in de regio Kennemerland. Velsen vangt per 28 april 271 vluchtelingen op, waarvan 163 bij mensen thuis en 108 in gemeentelijke opvang.

In Plein 1945 nr. 10 verblijven nu 26 vluchtelingen. Sinds maandag 2 mei wonen 15 vluchtelingen in het pand Plein 1945 nr. 46 – het oude ING-gebouw. Het gebouw wordt nog verder aangepast, zodat er later 45 mensen kunnen verblijven, voor tenminste een jaar. Naar meer ruimte wordt nog gezocht, evenals voor de ‘reguliere’ asielzoekers en statushouders. Daarin heeft Velsen ook een plicht en daar wordt aan gewerkt.

Na de meivakantie begint het onderwijs voor Oekraïense kinderen in Internationale Taalklassen, voor 1 dag per week. Ze kunnen voor basis – en voortgezet onderwijs terecht in Heemskerk en Haarlem; de kleuters kunnen naar het reguliere basisonderwijs.

Meer informatie over wat de gemeente Velsen doet voor de Oekraïense vluchtelingen is te vinden op velsen.nl/oekraïne.