Velsen is duurzaam goed bezig

Velsen is duurzaam goed bezig
In maart werd de 27e boom geplant op het schoolplein van De Hoeksteen in Velserbroek!©gemeente Velsen/Reinder Weidijk

Al meer dan 100 duurzame initiatieven – zoveel hebben bewoners, ondernemers, bedrijven en organisaties ingediend op de website Velsengoedbezig.nl, meldt de gemeente Velsen. Voor elk uitgevoerd initiatief plant de gemeente een boom. Dat zijn er nu 28, en er volgen er zeker nog 76. 

Zonnepanelen, elektrisch rijden en isolatie
De meeste initiatieven – 104 in totaal – komen van inwoners uit Velserbroek (29), IJmuiden (25) en Santpoort-Noord (20). Vaak gaat het om de plaatsing van zonnepanelen (40%), duurzaam vervoer (elektrisch rijden) (21%) en isoleren (18%). Wethouder Duurzaamheid Sebastian Dinjens is er trots op: ‘Het is duidelijk te zien dat Velsenaren echt goed bezig zijn op het gebied van duurzaamheid.’ Tip van de wethouder: praat over je ideeën met de buren. Misschien kun je elkaar helpen, of samen verduurzamen, dan wordt het goedkoper.

Lokaal Klimaat Akkoord
Velsen moet een bijdrage leveren aan de beperking van de opwarming van de aarde.  Minder CO2 uitstoten is een van de maatregelen. Alle plannen staan in het Lokaal Klimaat Akkoord Velsen en de website Velsengoedbezig.nl is er één van. Daar kan iedereen zijn initiatief indienen. Zo kun je zien wat een ander doet; dat inspireert. En je kunt er hulp vragen met je eigen plannen.

28 bomen nu, 76 later dit jaar
Velsen versterkt elk duurzaam initiatief dat na januari 2021 is uitgevoerd door een boom te planten in de gemeente. Er zijn al 28 bomen geplant; de rest van de bomen (76) komen in oktober, het nieuwe plantseizoen. Elke boom compenseert weer CO2 – zo snijdt het mes aan twee kanten.