De jongeren grijpen de macht in Velsen – voorkeurstemmen bekend

De jongeren grijpen de macht in Velsen – voorkeurstemmen bekend
D66 viert de uitslag. Van rechts naar links Sander Smeets, Bas de Ruig en Lucas Boelé

De stemmen zijn geteld, de zetels zijn verdeeld. Gisteren 17 maart werden in Sporthal Oost de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw geteld. Dat was nodig omdat de gemeente dit keer koos voor een nieuwe opzet voor het vaststellen van de uitslag. Op de avond van de verkiezingen, 16 maart, maakte burgemeester Frank Dales slechts de uitslag op partij-niveau bekend. Daaruit bleek dat Velsen Lokaal, D66 en de PvdA allen 1 zetel wonnen. En dat Forum voor Democratie met 2 zetels in de raad komt. Een dag later zijn de stemmen nogmaals geteld, dit keer om vast te stellen welke personen de 33 zetels in Velsen gaan bezetten. Bekijk de voorlopige uitslag via deze link.

Jongeren scoren hoog
Eén van de opvallende nieuwkomers is Lucas Boelé uit Velserbroek. Met zijn 22 jaar steeg hij van plek 9 naar de 5de plaats op de ranglijst bij D66 Velsen. Daarmee komt hij direct in de gemeenteraad. Lucas is weliswaar jong maar niet onervaren; in het verleden heeft hij voor de D66-fractie in de Tweede Kamer gewerkt. Hij is overigens niet het jongst gekozen raadslid, want die eer gaat naar Jesslin Padmos van Velsen Lokaal. Met haar 19 jaar is zij het jongste raadslid. In onze radio-uitzending van de Helden van Velsen (hier terug te luisteren) gaf Jesslin blijk van hoge ambities en dat ze niet op haar mondje is gevallen.

Er zijn ook raadsleden die juist niet werden gekozen, omdat anderen hen met voorkeurstemmen ‘in de weg zitten’. Dit gebeurde  onder andere bij het CDA en Groen Links, waar in beide gevallen met enkele stemmen verschil een zetelwissel plaatsvond. Zo zal Maarten-Jan Hoekstra zijn zetel bij Groen Links moeten afstaan aan nieuwkomer Iris Pander. En bij het CDA haalde Annekee Eggermont op een haar na niet voldoende stemmen om haasje-over te doen met Cees Sintenie, die wel gekozen is.

Wisseling
Op woensdag 30 maart komt de gemeenteraad bijeen om afscheid te nemen van hen die stoppen. Een dag later, op 31 maart worden alle – oude en nieuwe – raadsleden geïnstalleerd. Dan zal de grootste partij, Velsen Lokaal, bovendien bekend gaan maken op welke wijze de vorming van een nieuwe college in de komende weken vorm gaat krijgen. Tijdens het Hete Hangijzers debat op 9 maart (zie hier) bleken vrijwel alle partijen een voorstander van het smeden van een raadsakkoord. 

Emoties liepen hoog op tijdens de bekendmaking van de voorlopige uitslag op woensdagavond 16 maart. Bekijk hier de foto’s door Dennis Gouda.

%d bloggers liken dit: