Stadsschouwburg haalt geld op voor Oekraïne met vertoning film Donbass

Stadsschouwburg haalt geld op voor Oekraïne met vertoning film Donbass
Still uit Donbass

Stadsschouwburg & Filmtheater Velsen presenteert op zondag 6 maart 17.00 uur de film Donbass van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa. De volledige opbrengst van de voorstelling gaat naar Giro 999 van Stichting Vluchteling, deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Filmprogrammeur van het filmtheater Hugo Emmerzael lichtte in het radioprogramma Home Alone de actie en de film toe.

Donbass, van de Oekraïense regisseur Sergei Loznitsa, werpt een kritische blik op de gespannen verhoudingen in Oost-Oekraïne. Het stelt op een urgente en inzichtelijke manier een geopolitieke situatie aan de kaak, die de afgelopen week is geëscaleerd tot deze verschrikkelijke oorlog.

Hoewel de film uit 2018 komt, is het onderwerp relevanter dan ooit. Emmerzael licht toe dat de conflicten ten tijden van de film nog heel lastig te duiden was en er niet in twee kampen te differentiëren was. Dat is door de gigantische inval van Rusland sterk veranderd. “Deze film is heel relevant, maar je ziet ook wel waar de realiteit de film aan het inhalen is. Want het is nu veel eenzijdiger wat er aan de hand is.”

Met het vertonen van deze film hoopt de filmprogrammeur dat de kijker wat meer context mee krijgt van het conflict. “We hopen dat de film een beetje meer textuur geeft zodat men gelaagder kan kijken naar wat er nu gebeurt. En uiteindelijk wat de tragiek is voor de gewone mensen die hier nooit om hebben gevraagd en machteloos staat toe te kijken wat er gebeurt. Dat laat de film heel mooi zien.”

Luister hier het interview met Hugo Emmerzael terug

Over Donbass
Wanneer oorlog vrede wordt genoemd, propaganda tot waarheid wordt gebombardeerd en haat tot liefde wordt verheven, dan begint het leven op de dood te lijken. Regisseur Sergei Loznitsa geeft een ‘praktische handleiding’ voor het overleven in zo’n hel. In dit geval heeft die hel een specifieke naam: het Oost-Oekraïense Donbass, waar criminele bendes, het lokale leger en Russische troepen elkaar bevechten op straat. Overal heerst angst, woede en argwaan, maar wat is echt en wat is fake news?

Met acteurs en inwoners van de regio herschept Loznitsa filmpjes die rondgaan op social media om te tonen dat de waarheid vaak wonderlijker is dan fictie. Zijn episodische fictionalisering, die hem de prijs voor beste regie opleverde in het Cannes-programma Un Certain Regard, benadrukt het groteske van situaties die vreemd en verontrustend zijn. Vol gitzwarte humor toont Loznitsa ons een maatschappij in verval, terwijl absurde komedie gaandeweg omslaat in absurde tragedie.

Voor tickets en informatie ga naar filmtheatervelsen.nl Giro 999 van Stichting Vluchteling is deze dagen speciaal opengesteld voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Kijk voor meer informatie op vluchteling.nl