Dumpen afval in zee door Tata Steel: inspectie gaat beschuldiging onderzoeken

Dumpen afval in zee door Tata Steel: inspectie gaat beschuldiging onderzoeken
Tata Steel IJmuiden - NH Nieuws

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat laat de Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoeken of Tata Steel restanten steenkool en ijzererts in zee heeft laat dumpen. Dat zei Heijnen eerder vandaag in het vragenuur in de Tweede Kamer. Tata Steel kondigde gisteren al aan zelf een extern onderzoek te laten doen.  

De IJmuider Courant publiceerde vorige week de resultaten van een onderzoek naar het lozen van restanten grondstoffen bij het laden en lossen van schepen. Daarbij is te zien dat de bemanning buiten het zicht van de inspectie gemorste grondstoffen in het water veegt.

Staalfabriek aangesproken
Bij haar kennismakingbezoek gisteren heeft Heijnen de directie van de staalfabriek hier op aangesproken. Bij die gelegenheid zei ze: “Het helpt natuurlijk niet in de beeldvorming  als je stappen vooruit wil zetten. Dan zet dit je in de beeldvorming een enorme stap terug. Ik hoop echt dat het niet zo is, want zat zou onverteerbaar zijn. Dat kan gewoon niet.”

De ILT heeft eerder al geconstateerd dat Tata Steel schepen niet schoon genoeg laat vertrekken. Ook de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft overtredingen geconstateerd bij het laden en lossen en Tata Steel daarvoor ook een boete opgelegd.   

Bericht door mediapartner NH Nieuws

%d bloggers liken dit: