Ruïne van Brederode genomineerd als mooiste kasteel van Nederland

Ruïne van Brederode genomineerd als mooiste kasteel van Nederland
© Ton van Steijn

De Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid is opgenomen in een lijst met vijftig mooiste kastelen van Nederland. De selectie werd gemaakt door de ANWB, de Nederlandse Kastelenstichting en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Uit deze lijst wordt één kasteel verkozen tot de mooiste van Nederland. Mensen kunnen tot 6 maart stemmen op hun favoriete kasteel.

In Nederland zijn er totaal zo’n 550 kastelen, maar voor deze selectie zijn een aantal voorwaarden aangehouden. De kastelen moesten van middeleeuwse oorsprong zijn, met (gedeeltelijk) zichtbare slotgracht, ophaalbrug, torens en versterkte muren. Daarnaast moesten ze uitgeroepen zijn tot een rijksmonument en geopend zijn voor bezoek. Tenslotte was toegankelijkheid voor dagjesmensen belangrijk.

Er staan vier kastelen uit Noord-Holland op de lijst. Naast Brederode gaat het om Kasteel Radboud in Medemblik, Muiderslot in Muiden, en Slot Assumburg in Heemskerk.

In maart wordt een top 5 opgesteld, de definitieve winnaar wordt maandag 6 juni (Tweede Pinksterdag) bekend gemaakt op de Dag van het Kasteel. Stemmen is mogelijk tot en met 6 maart via de website van de ANWB.