Zeesluis IJmuiden geopend door Koning Willem-Alexander

Zeesluis IJmuiden geopend door Koning Willem-Alexander

Vanmiddag werd de Zeesluis IJmuiden officieel geopend! De grootste zeesluis van de wereld is na bijna zes jaar bouwen klaar en wordt in gebruik genomen. Koning Willem Alexander heeft de sluis vanmiddag rond 15:15 vanuit het Sluis Operatie Centrum geopend. Helaas was er geen publiek toegestaan wegens de coronamaatregelen. Hoewel de verbouwing op de sluis afgerond is, is het nog niet duidelijk wanneer de sluizenroute wordt geopend voor autoverkeer.

De koning opende de sluis met een klik op een muis. “Aan alle verkeer in IJmuiden, de binnendeur van de Zeesluis IJmuiden is open”, kondigde hij aan. De eer was aan vrachtschip De Amsterdam om als eerste schip door de Zeesluis IJmuiden te varen nadat de Koning de deur opende.

Bekijk hieronder een samenvatting van de opening gemaakt door mediapartner NH Nieuws. In de uitzending werd teruggeblikt op de bouw van de zeesluis en sprak verslaggever Isabella Prins met een aantal gasten die bij de bouw van de zeesluis betrokken waren.