Trevor Doornbusch van schlemiel tot held

Trevor Doornbusch van schlemiel tot held

In Werkendam, een plaatsje in de uiterwaarden langs de Merwede werd er vurig naar uitgekeken: een bekerduel tegen een B.V.O. Ze zijn wel wat gewend daar in de kop van Noord-Brabant, gelegen in de Biblebelt. Sinds jaar en dag monsteren ex-profs aan bij de Kozakken Boys, al  jaren een vaste waarde in de 2e divisie waar F.C. Groningen-trainer Danny Buijs trouwens ooit  vier seizoenen werkzaam was en zijn trainerscarrière opstartte.

Opvallende recente aanwinst: Elvio van Overbeek die ooit in Velsen-Zuid acteerde onder Mike Snoei en via Ierland in Werkendam onlangs een nieuwe uitdaging vond. De prestaties in de 2e divisie vallen nogal tegen dit seizoen (16e), reden voor een paar hersencel loze heethoofden hun trainer Rick Adjei onlangs een ‘’bierdouche’’ te bezorgen. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een heet avondje in de kop van Noord-Brabant. Telstar was meer dan gewaarschuwd. Van onderschatting was beslist geen sprake want Telstar ging  recentelijk al eens smadelijk onderuit  in de beker bij V.V.S.B. ( 1-4) en A.F.C. ( 0-5)

De wedstrijd

Tot aan minuut 65 was er niets aan de hand voor Telstar want de gastheer bakte er aanvallend werkelijk niks van. Telstar  domineerde, koesterde veel balbezit maar dook slechts sporadisch op  in het vijandelijke gebied maar kwam toch op voorsprong toen wie anders dan Glynor Plet randje buitenspel werd weggestuurd en vervolgens lichtjes getoucheerd werd door Kozakken Boys keeper Ricardo Kieboom. Plet pakte het presentje dankbaar uit en schoot Telstar naar een verdiende 1-0 voorsprong toe na 25 minuten spel. Na rust veranderde er aanvankelijk weinig en zakte de thuisploeg vooral aanvallend nog verder door de ondergrens. Geen creativiteit met  twee ideeëloze, machteloze spitsen. Maar het is de beker, dus een minimale aanleiding kan dan voor toestanden zorgen. Plotseling trapte kregen twee  spelers mot met elkaar ( Berenstein en Marijnissen) maar kwamen vreemd genoeg weg met geel. Het massale opstootje wat volgde was pure bekerfrustratie. Het thuispubliek ging volledig los, beledigde er op los, stak vuurwerk af en loodsten hun team naar voren. Er kwam druk van de Werkerdammers maar zij moesten wachten tot minuut 90+3. Telstar-goalie Trevor Doornbusch kon een voorzet gemakkelijk vangen maar liet de bal uit zijn handen glippen en invaller Sven van Ingen  liet zich dit buitenkansje niet ontnemen;1-1. Hectiek en verlengen dus. Met veel strijd, gedoe, valpartijen en irritatie naar de lankmoedige scheidsrechter toe. Kortom: bekerkoorts.

Van schlemiel tot held

Tien minuten gespeeld in verlenging en plotseling was Trevor Doornbusch niet meer de schlemiel maar de held van de avond want hij pareerde subliem een schot van invaller Tarik Fagrach in een 1 op 1 situatie. Een minuut later al sloeg Tom Overtoom, goed op dreef, toe. Hij liep gedurfd door een tackle heen, kwam alleen voor de keeper en schoot hoog en hard raak;1-2. De Kozakken Boys gingen niet bij de pakken neerzitten, zochten verwoed de aanval maar zelden met enig idee. Glynor Plet ontving nog een tweede gele kaart maar Telstar trok met pijn en moeite met 10 man de overwinning over de streep.

Andries Jonker was na afloop natuurlijk opgetogen.’’ We hadden de wedstrijd aanvankelijk onder controle, en ja, dan plotseling een opstootje met Zuid-Amerikaanse taferelen. We verliezen de controle, zij gaan va banque spelen. Natuurlijk ging Trevor in de fout bij die gelijkmaker  en dat doet zeer maar even later redt hij ons op een cruciaal moment. Wij moeten hier doorheen en Trevor moet hier doorheen. Afbranden heeft geen enkele zin. Niet bij de pakken gaan neerzitten en doorgaan. Daar gaat het om,’’ analyseerde Jonker nuchter als altijd. Zaterdag volgt de loting voor de volgende ronde.

Door Hans Akkerman