Telstar PSV – Soms zit het tegen, maar soms zit het ook wel eens mee

Telstar PSV – Soms zit het tegen, maar soms zit het ook wel eens mee

Statistieken liegen niet. Neem doelpogingen. Telstar had er 24 , Volendam 7 en ging met een forse 1-5 overwinning aan de haal. Ongelooflijk maar waar. Daarom keek Andries Jonker terug op een derby die alle kanten had kunnen opgaan en benadrukte het positieve aan Velsense kant. Effectiviteit was het sleutelwoord. Maandagavond op de Herdgang stond de recent gepasseerde Trevor Doornbusch weer in de goal. Blessures bij de tweede en derde keeper noopte Andries Jonker tot deze keuze.

Wat een contrast en wat een scoreverloop gisteren op de Herdgang. Telstar opende scherp en stond na 13 minuten al met 2-0 voor en op fluweel. Eerst vond Glynor Plet een gaatje en paar minuten later bracht de P.S.V.-goalie nog wel tot twee maal toe redding maar op de inzet van Rashaan Fernandes was hij kansloos. Telstar leek op rozen te zitten maar gaf het initiatief plotseling uit handen.

De rust werd nog wel gehaald met een 2-0 voorsprong maar die verdween als sneeuw voor de zon  na de verplichte onderbreking want plotseling vonden de jonge Eindhovenaren, hoewel, het team bestond uit acht nationaliteiten, elkaar met adembenemend combinatiespel en snelheid over de flanken. Vooral de Belg met Ivoriaans bloed, Johan Bakayoko, kreeg het op zijn heupen en de rechterspits raasde als een op hol geslagen T.G.V.-trein langs tegenstanders alsof ze er niet stonden. Telstar werd compleet overlopen door de jonge talenten. Rond het uur vonden ze dan ook twee maal het net en leken op een zekere overwinning af te stevenen. Twee afgekeurde goals (buitenspel) en de lat stonden in die fase Eindhovens succes in de weg. Maar tien minuten voor tijd gebeurde het ongelooflijke. Twee invallers aan Telstar-kant sloegen meedogenloos toe bij de eerste fatsoenlijke aanval na rust. Gyliano van Velzen draaide handig weg bij zijn tegenstrever, haalde de achterlijn, zette voor en daar stond Ozan Kökcü die kinderlijk eenvoudig de bal binnen schoot;2-3. Relatief  eenvoudig speelde Telstar het duel uit want Jong P.S.V. kwam deze  zware tegenslag  niet meer te boven

Met recht de opsteker van de week.’’ Hier hebben we ons blauw op getraind en dan is het geweldig dat bij die stand zo’n aanval resultaat oplevert,’’ glunderde een nuchtere, ontspannen  en realistische Andries Jonker.

’’ Jong P.S.V. is altijd voor ons een hard te kraken noot maar het is ons uiteindelijk gelukt. Na rust verloren we de grip en kregen moeite met hun enorme tempo. In die fase had ik eerlijkheidshalve voor een punt getekend maar wat is het dan lekker hier met drie punten weg te gaan,’’  aldus Jonker die zich met zijn ploeg weer in de brede middenmoot heeft genesteld. Was Volendam afgelopen vrijdag dodelijk effectief, op een perfect biljartlaken waar het letterlijk naar gras rook, was het nu Telstar dat aan een paar kansen genoeg had met drie punten in de tas met de bus weer terug naar Velsen-Zuid te pendelen.

Neerlands Huisdichter Bredero zei het ooit al eens treffend: ’’ Het kan verkeren’’

Door Hans Akkerman