Zonnepanelen IJmuider Zee- en Havenmuseum ondersteund door de provincie

Zonnepanelen IJmuider Zee- en Havenmuseum ondersteund door de provincie

Het IJmuider Zee- en Havenmuseum is een belangrijk stukje historie van IJmuiden, dat zich tegelijkertijd ook met de toekomst bezig houdt. Zo is het museum druk bezig met het verduurzamen van het gebouw. Momenteel worden de daken van het museum geïsoleerd, en er zullen er 92 zonnepanelen geplaatst worden. De zonnepanelen zijn met behulp van een subsidie van de provincie Noord-Holland aangekocht. In dat kader kwam gedeputeerde Zita Pels op bezoek. Het bestuur van het museum ging met Pels in gesprek over mogelijkheden om het museumgebouw verder te verduurzamen.

Zita Pels, gedeputeerde op gebied van circulaire economie, zeehavens, en erfgoed was voor de eerste keer in het museum. Pels uitte haar enthousiasme over de rijke historie van het museum, de vrijwilligers die alles draaiende houden, en vooral de kijk naar de toekomst. “Dit soort musea willen we heel graag behouden. Net als ons allemaal staan musea voor een grote opgave, namelijk hun gebouw verduurzamen.”

Het museum is eerder gestart met het laaghangende fruit wat verduurzamen betreft. Zo hebben ze al halogeen lampen vervangen door ledlampen, een luchtsluis bij de ingang gecreëerd, en de toren beter geïsoleerd. De zonnepanelen op het dak zijn bovendien een grote mijlpijl.

In het gesprek met de gedeputeerde komt de grote vraag naar boven, ‘’Hoe kan energietransitie gegenereerd worden in oude gebouwen, kerken, scholen en andere musea?’’. Pels begrijpt de grote zorgen van het museum. De provincie Noord-Holland biedt hulp aan in de vorm van een ontzorgingsprogramma. Organisaties van culturele instellingen worden op maat geholpen en begeleid bij het verduurzamen van hun gebouw. Na afloop van het programma is er dan ook wat geld beschikbaar.