AV Suomi legt in september 2000 km af voor vluchtelingen

AV Suomi legt in september 2000 km af voor vluchtelingen

In september vraagt het Rode Kruis met de actie Kilometers voor Kansen aandacht voor de moeilijke en gevaarlijke reizen die migranten afleggen. Het doel is om in een maand zoveel mogelijk kilometers af te leggen en geld op te halen voor mensen die op de vlucht zijn. De dinsdagavondgroep van Atletiek Vereniging Suomi uit Santpoort-Noord doet mee aan de actie en gaat in september totaal 2000 kilometer hardlopen. De groep is na de eerste week goed op weg, er is ruim 860 kilometer gelopen en de teller staat al op €5.650,-  

Voor zo’n tachtig miljoen mensen ter wereld is een tocht van vele kilometers de enige uitweg uit oorlog, honger of armoede. Het is lastig om daar als individu iets aan te veranderen, maar Kilometers voor Kansen is daarom een mooie manier om actief bezig te zijn én het goede doel te steunen. Karin Verswijveren van de hardloopgroep daarover: “Door COVID zijn de meeste hardloopevenementen geannuleerd. Door mee te doen aan deze actie slaan we twee vliegen in één klap, wij rennen onze kilometers met een gezamenlijk doel, én we kunnen een steentje bijdragen aan het Rode Kruis voor hulp aan vluchtelingen.”

Op de website kilometersvoorkansen.nl kan iedereen zich individueel of als team aanmelden en een actiepagina aanmaken. Een viertal bekende migratieroutes dienen als doelafstand: Oost- naar West-Bosnië (103 km), Ethiopië naar Soedan (235 km), Libië naar Sicilië (658 km) en Venezuela naar Colombia (713 km), maar deelnemers kunnen ook een zelfgekozen afstand kiezen. De lopers van AV Suomi kozen zelf de afstand. “De 2000 kilometer is meer een symbolisch doel. Suomi is Fins voor Finland, en het is ongeveer 2000 kilometer lopen naar Helsinki. Voor ons is het doel zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen, en we zijn al hard op weg!” 

Deelnemers kunnen fietsen, wandelen, hardlopen, roeien, skeeleren of op een andere manier kilometers maken. De meeste lopers van AV Suomi kiezen er voor om te gaan hardlopen, maar twee leden gaan de kilometers op een bijzondere manier afleggen. Zo wordt door Peter Mol de Camino Primitivo route van 320 kilometer bewandeld. Een ander lid, Paul de Boer, gaat de Ultra Tour Monte Rosa van 152 kilometer hardlopen. Voortgang van de groep kan gevonden worden via hun pagina op kilometersvoorkanasen.nl. Ook kan via die pagina gedoneerd worden.