Meld je vast aan en plan je dag vol!

Meld je vast aan en plan je dag vol!

Het heeft geen zin om allemaal op te noemen wat voor narigheid de laatste anderhalf jaar wereldwijd met zich meebracht. Beter richten we de blik op de toekomst. Dat dacht ook citymarketeer en initiatiefnemer van Ontdek Velsen Friso Huizinga. Een nieuw evenement voor bewoners en bezoekers van Velsen werd geboren. Op zondag 12 september organiseert Citymarketing Velsen | .IJmuiden een boordevolle en fantastische dag waarop (opnieuw) kennisgemaakt kan worden met culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Meer dan dertig enthousiaste deelnemers laten tijdens Ontdek Velsen zien waar ze goed in zijn en wat ze te bieden hebben.  

Seaport

Ook Seaport doet natuurlijk mee. Onze lokale omroep vervulde – en vervult nog steeds-  een enorme rol in het blijven verbinden en informeren van Velsen. Wat er ook gebeurde, Seaport was erbij. Lifestreams, de Grote Velsen quiz, gezelligheid op de radio en volwaardige nieuwsgeving met professioneel foto- en filmmateriaal werden en worden door de gemotiveerde en getalenteerde vrijwilligers verzorgd. Een enorme en heel positieve stap in dit alles was de nieuwe radiostudio die op 12 september uitgebreid, en vast voorzien van uitleg, de bewonderen zal zijn. 

Volplannen  

Maar dat is slechts een van de hoogtepunten die deze dag gaat bieden. Voor jong en oud trouwens, ook voor kinderen van alle leeftijden is er van alles te doen en kan er kennis worden gemaakt met allerlei leuks. De dag is in eerste instantie bedacht voor de bewoners van Velsen want het blijkt dat er mensen zijn die zich niet eens ten volle bewust zijn wat veelzijdig Velsen allemaal te bieden heeft. Dat het een omgeving is waar heerlijk gewandeld en gefietst kan worden weten we gelukkig wel na de afgelopen tijd en dat hebben dan ook allemaal gedaan. Vandaar ook dat de route langs de meer dan dertig deelnemers aan Ontdek Velsen makkelijk te fietsen en zelfs te lopen is. Wel flink doortrappen en stappen want anders zou het kunnen zijn dat je wat mist. Er is echt verschrikkelijk veel te doen die dag.

Deelnemers

Alles en iedereen die maakt dat Velsen een fijne gemeente is om te wonen en te recreëren doet mee. Van de schouwburg, die we niet meer zo mogen noemen want filmtheater maar dat doen we natuurlijk wel, tot de horeca. Van de musea tot de maakindustrie. Highlights zijn moeilijk te noemen en tips zijn eigenlijk niet te geven want alles is leuk, interessant, spannend, nieuw en verrassend. Zo zijn er vast mensen die nog nooit bij het prachtige landgoed Duin en Kruidberg zijn geweest en die kunnen nu hun kans pakken. Ga dan ook maar meteen, zó leuk voor kinderen van klein tot groot, naar de Ruïne van Brederode. We gaan er natuurlijk van uit dat het een stralende nazomerdag gaat worden, dat hebben we namelijk verdiend, maar ook bij wat minder weer is er van alles te beleven. Filmtheater Velsen heeft een leuk programma bijvoorbeeld en de musea als het Pieter Vermeulen en Zee en Havenmuseum zijn altijd al leuk maar 12 september nóg meer.

Aanmelden

Ontdek Velsen vormt tevens de start van het culturele seizoen en valt samen met de Open Monumentendag 2021. Om te voorkomen dat het op sommige plekken te druk wordt, is vooraf aanmelden verplicht. Dat kan vanaf 20 augustus via ijmuiden.nl/ontdekvelsen. De ontdekkingstocht door Velsen duurt van 10.00 tot 17.00 uur. ©Ingeborg Baumann voor RTV Seaport.