Verdienstelijk resultaat voor eerste seizoenswedstrijd Telstar

Verdienstelijk resultaat voor eerste seizoenswedstrijd Telstar
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Velsen-Zuid. Andries Jonker sprak van een verstoorde voorbereiding. Verstoord in die zin dat een paar oefenduels kwamen te vervallen maar gelukkig wel rap andere tegenstanders werden gevonden. Een gewenste opbouw zat er echter niet in volgens Jonker en bovendien kreeg Telstar ook nog te maken met een aantal coronagevallen. Met een brede selectie werden wisselende oefenresultaten geboekt. In verdedigend opzicht wordt nog steeds naar versterking gezocht. Er ontbreekt simpelweg een flinke dosis routine in de achterste lijn na het vertrek van sterkhouders Frank Korpershoek (gestopt), Benaissa Benamar ( halverwege vorig seizoen vertrokken naar F.C. Utrecht), Ilias Bronkhorst ( N.E.C.) en Redouan el Yaakoubi ( Excelsior) Een enorme aderlating. Toch zien zowel Wim Jonk ( Volendam) als Jos Luhukay ( V.V.V.) Telstar als dé verrassing voor het komend seizoen.

Ambitie: zo snel mogelijk terug
Tegenstander F.C. Emmen zag na degradatie, na een overigens bewonderenswaardige wederopstanding in de 2e competitiehelft, 20 (!) spelers vertrekken maar er werden 14 nieuwe aanwinsten gepresenteerd. Zeker op papier lijkt de ploeg uit Zuidoost Drenthe over een selectie te beschikken die voor promotie gaat. De lat wordt door trainer Dick Lukkien bewust hoog gelegd en alle beschikbare seizoenkaarten vlogen in Emmen over de toonbank met nog een wachtlijst van 800. Zo snel mogelijk terug naar het hoogste niveau lijkt het credo, maar zonder dit seizoen het heilige moeten!

Onbevangen vrijbuiter
Vrijdag: 20.00 uur.  1400 supporters  mochten  vrijdagavond onder strenge Covid 19  voorwaarden door de poorten. De 106 beschikbaar gestelde staanplaatsen voor F.C. Emmen waren binnen no-time aan de man gebracht. ‘’ We zijn de onbevangen vrijbuiter,’’ sprak Jonker vooraf, wellicht om het verwachtingspatroon in Velsen-Zuid enigszins te temperen en de druk weg te halen bij zijn selectie.

Heroïsch en boeiend
Telstar opende furieus, zat er boven op en nam al na vijf minuten een 1-0 voorsprong toen uitblinker Yassine Zakir in zijn eerste profduel met een prima voorzet Glynor Plet vond en die deed wat hij al jaren doet: een kans verzilveren;1-0 De gasten waren niet onder de indruk, combineerden vaardig  door het middenveld heen maar hadden een fout van Jip Molenaar nodig om op gelijke hoogte te komen. Jeredy Hilterman, een Haarlemmer in Drentse dienst, schoof  op het half uur de bal bekwaam in de lange hoek na hun eerste gevaarlijke schot op goal. Na rust kwam het duel pas echt tot leven. Emmen drong furieus aan maar stuitte een paar maal op geweldige reflexen van ‘’ Man of the Match’’ Trevor Doornbusch. En Telstar dan? Het publiek veerde op als Yassine Zakir weer eens langs de  rechterflank raasde, met listige passeerbewegingen zijn tegenstrever uitspeelde en soms dolde en vervolgens met puntgave voorzetten zijn medespelers net niet wist te vinden. Op het tandvlees, inclusief een paar krampgevallen vocht Telstar zich heroïsch naar een verdienstelijk gelijkspel toe tegen een ploeg met onmiskenbare kwaliteiten in een boeiend en meer spannend dan fraai duel. De supporters gingen in ieder geval opgetogen naar huis. Na een verplichte onthouding van bijna een jaar overheerste pure euforie. Men kon weer naar het voetbal en ontstond een soort van reünie op en rond de tribunes. Eindelijk mochten ze weer en dat was te merken aan de support die beide kemphanen ontvingen van hun fans. Hartverwarmend!

Door Hans Akkerman