Den Spiesdragers te gast bij Ruïne van Brederode

Den Spiesdragers te gast bij Ruïne van Brederode
Foto © Dorine van Gils

In het weekend van 24 en 25 juli is de Ruïne van Brederode weer ‘Bewoond’! Tijdens het weekend komen verschillende gasten die een stukje levend geschiedenis bieden. Zo nemen Den Spiesdraegers uit 1625 bezoekers mee in het verhaal van de prins van Oranje.

Nadat Hendrik van Brederode, de Grote Geus, het vuur had aangewakkerd voor de Tachtigjarige Oorlog nam na zijn dood Willem van Oranje het stokje van hem over tot hij vermoord werd. Hoe zijn moordenaar gemarteld werd, kun je lezen bij de Marteltentoonstelling. Hij gaf geen kik, omdat hij overtuigd was dat hij een goede daad had gepleegd. 

Den Spiesdraegers 1625 strijden door, en roepen jong en oud op om zich aan te sluiten bij het leger van de Prins van Oranje. De Prins heeft U nodig! De geus Nanning Onbevreescht vertelt over zijn geuzendaden en laat zijn wapenuitrusting zien. Jonge menschen die zich aansluiten bij het geuzenleger ontvangen uiteraard soldij hiervoor. Aagje de Vertelster zorgt ervoor dat de Herinnering aan Hendrik de Grote Geus voort zal leven. Ook heeft zij deze Herinnering opgeschreven in het boek Juffrouw Hendriks, De vloek van de Ruïne van Brederode, die zij desgewenst kan signeren.

Naast deze levende geschiedenis is de alom geroemde Playmobiltentoonstelling ‘Strijd om Holland’ met de 4.000 poppetjes te bezichtigen met de speurtocht voor jong en oud. Tickets kun je reserveren via de website ruinevanbrederode.nl. Met dank aan de gemeente Velsen, het Kickstart Cultuurfonds en het Anjerfonds voor het mede mogelijk maken.